Top 5 This Week

Related Posts

Zencefil

Servet TEKİN
Servet TEKİN

Zencefilin ana vatanının Cava olduğu, denizcilerin bitkiyi Hindistan, Güneydoğu Asya ve Doğu Afrika kıyılarına götürdükleri düşünülmektedir. Zencefil MÖ 3000 yıllarından beridir Çinliler Hintliler ve Asurlar, tarafından ilaç ve baharat olarak kullanmışlardır. Mezapotamya’da  zencefilli içeceklere karıştırıldığını ve boyama gücü olmamasına rağmen sumak, safran ve zerdeçalla birlikte boya maddesi olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Tıbbi  Niteliği ve  Diyet Kullanım Alanı

  • Zencefil bağırsaktaki zararlı parazit ve bakterilerin, özellikle kalınbağırsakta sindirilmemiş karbonhidratlardan beslenen bakterilerin çoğunu temizlemektedir.
  • Sindirim için önemli olan süt asidi bakterilerinin üremesini destekler ve böylece gaz oluşumunu önler niteliktedir.
  • zencefil çayı hamilelikte görülen sabah bulantıları için en etkili ve en güvenli doğal çözümler.
  • Gingerol adlı güçlü bir iltihap önleyiciyi içinde barındıran zencefil; osteoartrit ve romatoid artrit gibi şiddetli ağrıların tedavisinde tüketilmesi önerilen bitkiler arasında yer almaktadır.
  • Bazı araştırmalara göre zencefilin plazma ve LDL kolesterol düzeyini azalttığı tespit edilmiştir.
  • Cinsel isteksizliği giderilmesi de bir  diğer zencefil faydası olarak bilinmektedir.
  • ABD de bulunan Michigan üniversitesinde yapılan araştırmalara göre yumurtalık kanserinde kullanılabileceğini bildirdi. Suda eritilen zencefil kanserli hücreye uygulanmış ve kanserli hücrenin kemoterapiye karşı direnç kazanımını önlediği öne sürüldü.
  • Astım tedavisi üzerine yapılan bazı araştırmalar zencefilde bulunan bazı bileşenlerin, astım ilaçları ile birlikte kullanıldığında ilacın etkisini artırdığı yönünde sonuçlar doğurduğu tespit edilmiştir.
  • Sidney Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin yaptığı bir çalışamaya göre zencefil şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde de  kullanılabilir olduğunu belirtti.

ZENCEFİL ÇAYI NASIL HAZIRLANIR ?

  1. Taze kök zencefil veya  toz zencefil. Bir bardak çay için 15-20 gram yeterli olacaktır.
  2. Taze zencefil iyice yıkandıktan sonra sert kabuğu temizlenir
  3. Kaynamış suyun içine rendelenmiş veya ince dilimlere ayrılmış şekilde ilave edilir.
  4. Ketle da kaynattığınız zencefili bardağı koyup üstüne sıcak su dökebilir ve 10 dk demlenmesini bekleyebilirsiniz.  Çok acı olduğu zaman bir dilim limon veya bir çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

 

[vc_cta h2=”Yazar : Servet TEKİN” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

Popular Articles