Zayıflama çabası hastalık mı?

Çoğu ebeveyn beslenme bozukluklarının işaretlerini görmekte zorlanıyor. Gençlerin sağlıklı kiloya ulaşma çabaları rahatsızlık boyutuna varabiliyor.

Beslenme Bozuklukları Farkındalık Haftası çerçevesinde İngiltere’de 2108 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların %79’u yeme bozuklukları ile birlikte gelen psikolojik semptomları göremiyor. Bu semptomlar arasında kendine güvensizlik ve hatalı kilo algısı geliyor.

Beslenme bozukluklarına odaklanan bir vakıf olan Beat, anoreksi ve bulimi gibi hastalıkların ilk işaretleri konusunda farkındalığın düşük olması nedeniyle tedavinin de geciktiğine, bunun sonucunda da hastalığın insan hayatını tehdit edecek bir boyuta ulaştığına dikkat çekti.

İlk günlerde işaretler belirsiz

Konuyla ilgili olarak görüşleri alınan bir ebeveyn, ilk günlerde işaretlerin belirsiz olduğunu, duygusal durum dalgalanması gibi göründüğünü söylüyor. Kızının bazı zamanlar içine kapanık bir görünüm sergilediğini ifade eden Lynda Kent, daha sonra yemek yemekten kaçınmaya başladığını ifade ediyor.

Kent’in sözlerine göre kızı ilerleyen zamanlarda beslenmesi konusunda yalan söylemeye başlamış. Gün içinde yemek yediğini, ya da arkadaşlarında yiyeceğini söyleyerek evde yemek yemeyen genç, uzunca bir süre sonra ciddi belirtiler göstermeye başlamış. Kent, diğer kızı ablasının rahatsız olduğu konusunda kendisini uyarana kadar ciddi bir sorun olduğunu anlayamamış.

Belirtiler neler?

Beat’e göre beslenme bozukluklarında gözlenebilecek işaretler şu şekilde sıralanıyor:

  • Yemek konusunda takıntılı davranmak
  • Davranış değişiklikleri
  • Vücut ağırlığı ve beden ölçüsü konusunda yanlış bir algıya kapılmak
  • Çoğunlukla yorgun olmak, konsantre olmakta zorluk yaşamak
  • Yemeklerden hemen sonra tuvalete girmek
  • Aşırı düzeyde egzersiz yapmaya başlamak

Beat’in başındaki Andrew Radford’a göre anket sonuçları endişe verici, çünkü ilk belirtilerin yakalanıp tedaviye erken safhada başlanamaması, düzelmenin zorlaşmasına neden oluyor.

Beslenme bozukluğu yaşayan gençlerin aileleri, çocuklarının kendilerini ele vermemek için zekice yöntemlere başvurduğunu da ifade ediyor. Konuyla ilgili konuşan Lynda Kent, kızının kendisi için ayrılan tavuğun etlerini sıyırarak kemiklerini tabakta bıraktığını, etleri ise fark edilmeden bahçeye attığını hatırlıyor.

Anoreksi ve bulimi gibi hastalıklar doğru zamanda tedavi edilmezse kişinin kimi besin öğeleri, vitaminler ve mineraller yönünden ciddi şekilde yetersiz beslenmesi ile sonuçlanıyor. Bu durum gencin hayatını tehdit edecek boyuta gelebiliyor.

Haber Kaynağı : https://www.gidahatti.com/

admin gencdiyetisyenler

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago