Bizim kültürümüzde yumurtanın önemli bir yeri vardır. Bilimsel açıdan bakıldığında ise hücrelerimizi oluşturan protein yapılar için yumurta örnek besin sayılır. Yumurtanın kendisi örnek protein kabul edilir ve diğer protein kaynakları yumurtaya göre değerlendirilir. Bunun nedeni ise yumurta proteininin vücudumuzdaki protein yapıyla benzer olmasıdır. Bir yumurta yiyerek aldığımız proteinin tamamı vücudumuzda kayba uğramadan kullanılır. Et ve et ürünleri ise yumurtaya yakın derecede sayılır ve iyi kalite protein olarak nitelendirilir. Kuru baklagiller ise fazla protein içermesine karşılık bitkisel kaynaklı olduğundan sindirim sırasında kayba uğrarlar. Aynı zamanda protein örüntüsü bakımından hayvansal kaynaklı proteinlere göre sınırlı sayıda aminoasit içerir ve düşük kalite protein olarak sayılır. Tahıllarda da aynı durum söz konusudur ve düşük kalite protein sayılır.

Protein açısından bakıldığında 1 adet yumurta yaklaşık olarak 35-40 g arasında ete eşittir. Fiyat olarak bakıldığında ise yumurta ete göre daha ucuzdur.

Yumurtanın yağ içeriği etten daha azdır ve et doymuş yağları içerirken, yumurta doymamış yağları içermektedir. Ette olduğu gibi B vitamini, çinko, demir gibi bileşenlerden zengindir. Ancak ete göre yararlılığı daha düşüktür. Yumurtayla birlikte C vitamini içeren besin tüketildiğinde demirin yararlılığı artmaktadır.

Yumurtanın ete göre iki önemli üstün olduğu durum vardır. Bunlardan birincisi yumurtanın A vitamini içermesi ve doymamış yağlardan zengin olması, ikincisi de lesitin içermesidir. Lesitin beynimizde bulunan uyarı ileticilerinden asetil kolinin yapısında bulunur. Bu nedenle sinir sisteminin çalışması için elzemdir. Bu açıdan bakıldığında yumurta zihinsel işlev gelişimi açısından önemlidir. Lesitinin bir diğer işlevi ise karaciğer yağlanmasını önleyici nitelikte olmasıdır.

Yumurtanın olumsuz olarak yansıtılan özelliği kolestrol içermesidir. Ama bu tez çürümüştür. Yumurta KOLESTROL YÜKSELTMEZ. Yapılan bir bilimsel çalışmada yumurta tüketimiyle kalp ve damar hastalıkları arasında olumsuz bir ilişki saptanmamıştır.

Özellikle et tüketemeyen kişiler veya az et tüketen kişilerin her gün 1 adet yumurta yemesinde bir sakınca yoktur. Aksine faydası vardır.

Yazar : Diyetisyen Fatma YILMAZ

Diyetisyen Fatma YILMAZ

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago