Yüksek Proteinli Diyetin Olumlu ve Olumsuz Sonuçları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Günümüzde protein oranı yüksek diyetler uygulamak moda.Bir çok kişi bu diyetleri uygulayarak daha çabuk kilo vermek istiyor.Ama dengeli ve sağlıklı beslenmek için protein, karbonhidrat ve yağ gerektiği miktalarda alınmalıdır.
Aslında düzenli spor ile bu diyet alışkanlık haline getirilmediği ve dikkatli olunduğu sürece uygulanabilir.Bunun için de dengeli bir plan yapılması gerekir.Çünkü; Siz sadece protein aldığınızı düşünürsünüz fakat protein alırken bir yandan da kolesterol ve yağ da alırsınız.Örneğin ; En bilinen kırmızı et, kaliteli protein içerir.Bunu birçoğumuz biliriz.Ama fazla tükettiğiniz kırmızı etin içeriğinde, kolesterolün ve doymuş yağın yüksek olduğunu da biliriz.
Yayınlanan bir makalede protein alımının %30 artırılan bireylerin gün içinde 450 kkal daha az tükettikleri görülmüştür.Ancak bu konu hala tartışılmaktadır.
Peki neden proteinli besinlerle kolay kilo verilir?
Çünkü protein ağırlıklı beslenmede vücudun istirahatta harcadığı enerji miktarı (vücudun kendi kendine yaktığı enerji) artar.Kişi daha çabuk ve daha çok kilo verir .Proteinlerin midenizi terk etmek için daha uzun zamana ihtiyacı vardır ve daha uzun süre tok hissedersiniz.Ayrıca proteinler, karbonhidrat ve şeker içermedikleri için insülin cevabı oluşturmazla.Ama herşey buraya kadar yolunda gözükür.Oysa;
Bu olumlu yönlerinin yanında olumsuz sonuçları da yer almakta;
Bu tür diyetlerde vücutta ketozis dediğimiz durum oluşur. Ketozis; keton cisimciklerinin kanda artması ve idrarda görülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur.Ağızda aseton(açlıkta oluşan kokunun nedenidir.) kokusuna da neden olur.Yani sonuç olarak vücut kullanmak için yeterli glikoz bulamadığında kendi kas dokusundan harcar.Görüntüde zayıflasanız bile vücut yağlanmanız artar, iç organlarda harabiyet ve kas kayıpları oluşur.
Aynı zamanda üremi, sıvı-elekrolit dengesizliği , kalp ritm bozuklukları, halsizlik, unutkanlık , konsantrasyon azalması gibi klinik şikayetleriniz ortaya çıkar.
Kullanabileceğiniz en iyi protein kaynaklarından bazıları; yağsız balık,yağsız süt ve süt ürünleri,yağsız etlerdir…
Peki önerilen protein miktarı ne kadar olmalıdır?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek için sağlıklı her birey kg başına 0,8-1,1 gram arasında protein tüketmesi gerekir. Örneğin; 60 kilo olan bir birey yaklaşık 50-60 gram protein almalıdır.Ancak her öğün için de 27-30 gramdan fazla protein alınmaması gerekiyor.
Bazı besinlerin protein değerlerinden bahsedecek olursak;
1 yumurta 50 gramdır. ve 6 gram protein içerir.
4 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği yada 1 kase mercimek çorbası 5 gram protein içerir.
1 su bardağı süt 6 gram protein içerir.
Bir çok kişi bu diyetleri içeren kitapları alıp uygulamakta. İnsanlar zaman zaman kendinin özel olduğunu tek olduğunu dile getirir. O zaman kendine özel diyet niye olmasın? Gerçek bir Diyetisyene danışarak kendinize özel bir beslenme planı edinin ve uygulayın.
Mutlu, sağlıklı günler.
Öğr. Dyt. GÜLSÜM KASAPOĞLU
ŞİFA ÜNİVERSİTESİ
BESLENME VE DİYETETİK-3