Yine mi “KİNOA” !
Markette, komşuda, televizyonda sürekli duyar olduk bu Kinoa’yı. Peki nedir bu Kinoa(Quinoa)?
Aslında bir anda çıkan yeni bir tahılgil değil. Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü 2013 yılını “Uluslararası Kinoa yılı” olarak ilan etti. Avrupa Kinoa denilen bu tahılı yaygın olarak kullansa da biz yeni yeni karşılaşıyoruz. Yani “Kinoa nedir?” sorusuna cevap olarak “bir tahıl türüdür.” diyebiliriz.
Kinoa yüksek oranda protein ve tüm temel amino asitleri içeriyor. Özellikle bitkisel gıdalar arasında en yüksek protein içeriğine sahip olan kinoa, artık bizim için de süper besin sıralamasında en üstte yer alıyor.
Yüksek oranda protein ve temel amino asitlerin yanı sıra, vitamin, mineral ve lif içeriği bakımından da çok yüksektir. Üstüne bir de kolesterol içermiyor !
Lifli yapısı kabızlığa, içerdiği demir kansızlığa iyi gelirken, kalsiyum da kemik ve dişleri güçlendiriyor.
İçerdiği süperoksit dismutaz enzimi sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkisi bile mevcut.
Kalbi güçlendiriyor, bahar alerjilerine destek sağlıyor, diyabete ve yüksek tansiyona iyi geliyor, adet sancısına, magnezyum eksikliğine iyi gelen Kinoa dan daha ne isteriz ki !
Kinoa; yağ oranı düşük, kolay hazmedilen ve kilo aldırmayan bir besindir. Her yaş grubuna uygun bir besin olmakla birlikte, yüksek protein içeriği ile vejetaryen ve veganlar için çok değerli bir besindir. Gluten içermediği için özellikle çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar da rahatça tüketebilir.
Diyet açısından bakacak olursak, kalori olarak çok düşük olmasa da-120 kalori- ( e bu kadarı da olsun ama değil mi J ) son zamanlarda da diyet listelerinin vazgeçilmezi.
Çünkü proteince zengin olması ve yüksek oranda lif içermesi bizim için oldukça mühim. Protein bizi uzun süre tok tutarken, lifli yapı da kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğün arası mide kazınmalarımızı engeller.
Dikkat !! Madem her derde devaymış bu Kinoa diyip kalorisinin çokta düşük olmadığını unutmayalım.
Peki Nasıl Tüketilir Bu Kinoa (Quinoa) ?
Kinoayı yarım saat suda bekletip, sonra akan soğuk suyun altında kabuğundaki acı tadın yok olması için tel süzgecin içinde ovalayıp yıkıyoruz. 1 ölçü Kinoa için 2 ölçü su kullanılmalıdır. Su yerine tavuk ve ya et suyu da kullanabiliriz hatta. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ısısını azaltıyoruz, kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişiriyoruz. Daha sonra tencereyi ocakta alıp 5 dakika dinlendiriyoruz. Pişen Kinoa taneleri şeffaflaşır ve dışında belirgin beyaz spiral çizgiler oluşur.
E tamam, her şey güzel. Ama nelere katıp nasıl yiyeceğiz bu Kinoa’yı ? Kinoa’nın baskın bir koku ve tadı yok, kendine özgü hoş bir aroması mevcut. Bulgurun ve pirincin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanabileceğimiz gibi haşladıktan sonra salatalara da koyabiliriz. Son derece güzel bir görüntü ve tat oluşuyor. Sebze, et, tavuk gibi yemeklere de yakışıyor Kinoa.
Kaynaklar:
http://www.yemekmutfak.com/beslenme-diyet/1/91/kinoa-quinoa-nedir-yararlari-nelerdir-nasil-tuketilir