Yetersiz uyku kalori alımında artışa neden oluyor
King’s Collage’daki araştırmacıların gözlem ve araştırmalarına göre yetersiz uyku gün içerisinde alınan kalori miktarındaki artışa sebebiyet veriyor.
Yapılan son meta analizler ise daha önceden konuyla ilgili araştırılmış ve cevapsız kalmış birçok soruya cevap niteliğinde. Uyku problemi yaşayan bir grup üzerinden elde edilen gözlemlere göre: Uyku eksikliği yaşayan bireylerde gün içinde fazladan 385 kalorilik bir tüketim söz konusu. Ki bu da yaklaşık 4.5 dilim ekmeğin kalorisine eşit.
Çalışma ve sonuçları geçtiğimiz günlerde European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlandı. 172 katılımcı ve 11 deneyle yapılan araştırmada katılımcıların bir kısmı uyku eksikliğine maruz bırakılırken kalan kısmı normal uyku düzenlerine devam ettiler. Devam eden 24 saat içerisinde ise katılımcıların enerji tüketimleri analiz edildi. Araştırma sonucunda uyku eksikliği olan deneklerin enerji harcanmasında önemli bir artış/etki gözlenmezken günlük enerji tüketimlerinde 385 kalorilik bir artış gözlendi.Bunun yanı sıra bu bireylerin öğünlerinde tükettikleri besin gruplarının oranlarında değişiklikler meydana geldi. Yağ tüketim oranı artarken, protein tüketim oranı azalmış ve karbonhidrat tüketim oranı aynı kalmıştı.
Amsterdam Diabetes & Nutritional Sciences Division/King’s College London’ın araştırma sorumlusunun ve Vrije Üniversitesinden Dr.Gerda Pot’un açıklamasına göre:
Obezitenin en temel nedeni alınan kalori ve harcanmasındaki dengesizlik. Yapılan araştırmalar artık bu durumun uyku durumuyla da doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Pot’un deyimiyle erken yatıp erken kalkmak insanı sağlıklı ve bilge yapıyor. Son olarak elde edilen sonuçlara göre kısmi uyku eksikliği günlük net 385 kalorilik enerji fazlalığına neden oluyor ki bu durumun devamı halinde kilo artışına da kapı aralanmış oluyor.
Ve Pot ekliyor:
Yaşadığımız modern çağda en revaçta olan bir hastalık uyku yetesizliği Çoğu çalışma uyku eksikliğinin kronikleşmesi halinde uzun vadede bu durumun obezite riski üzerinde ne gibi etkileri olacağı ya da uyku miktarının artırılmasının obeziteyi önlemede herhangi bir etkiye neden olup olmayacağının araştırılmasına ihtiyaç duyuyor.
26 kişilik küçük bir grup üzerinde yapılan son araştırmaya göre,uyku eksikliği sonucunda yemek yemeyle ilişkilendirilen beynin ödül merkezi büyük oranda aktive ediliyor. Çalışmayı sürdüren araştırmacılar için bu durum önemli bir dayanak olsa da leptin ve ghrelin hormonlarının regülasyonunun bozulması da ayrı bir dayanak niteliğinde.
Deneyde gözlemlenen uyku süreleri de çeşitlilik gösteriyor.Uyku kısıtlaması gözlenen katılımcılar 3.5-5.5 saat uyurken kontrol grubundaki katılımcılar 7-12 saat uyuyor.
Araştırmayı açıklayan yazarlar aynı çalışmanın uzun süreli uyku durumunun obezite ve kilo alımına yönelik etkisine de yapılması görüşünde.
Son olarak, araştırmayı sürdüren araştırmacılar açıklamalarını şu şekilde sonlandırıyor:
Yaptığımız çalışma 3. dereceden etkili olabilecek bir faktördür. Kilo kaybında esas etkili faktörler egzersiz ve diyet kontrolüdür.
Kaynak:http://neurosciencenews.com/caloric-intake-sleep-deprivation-5412/ (accessed November 2, 2016).