Demet NİKBAY - YAZ YAKLAŞIRKEN
Baharın renkleri yüzümüze gülümsemeye başladığı bu günlerde çoğumuzu bir kilo verme telaşı alır. Acaba ne yapsak, en kısa sürede mucizevi bir dokunuşla bu kilolardan nasıl kurtulsak, Karatay diyeti mi yapsak, yatmadan önce koca bir kase limonlu biberli yoğurt mu yesek, ya da sadece hurma ve yoğurtla mı beslenip kurtulsak bu kilolardan?
Kafamızda bu tür deli sorular birbirini kovalayadursun, bunların hepsinin cevabı tabii ki de Hayır❗️
Bu sorunun cevabı hepimiz için farklı olsa da hepsinin ortak noktası yaz gelince giyilecek olan ince yaz kıyafetlerinden geçer. Fakat unutulmamalıdır ki diyet aslında görseli düzeltmenin ötesinde bir sağlıklı beslenme programıdır ve bu programa vücudumuzun sadece hayatımızın belli bir döneminde değil, her zaman ihtiyacı vardır.
Düşük karbonhidratlı, yüksek yağ içerikli ketojenik diyetler
Ketojenik diyetlerin kullanım amacı aslında zayıflama değildir. 1920’lerde çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını ve etkisini azaltmak için uygulanmış,bir kaç hafta sürede de ağırlık kaybı, iştah baskılamaya katkısı farkedilmiştir. Fakat bu ağırlık kaybının büyük bölümü kas dokusundan ve su kaybından olmaktadır.
Ketojenik diyetler düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeriğiyle uygun bir beslenme şekli olmayıp , vücutta keton cisimlerin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca hiperlipidemi riski de yüksektir.
Dr.Pierre Dukan tarafından geliştirilen diyet, yine düşük karbonhidratlı yüksek protein ve yağ içerikli diyetlerden biridir. Ketojenik diyette olduğu gibi ağırlık kaybı daha çok kas dokusu kaybı şeklindedir ve kalsiyum atımını arttırdığı için de osteoporoz riski de yüksektir. Aynı zamanda sıvı elektrolit dengesini de bozabilir.
Yine düşük karbonhidratlı diyetlerde olduğu gibi ekmeği ve türevlerini tamamen hayatımızdan çıkararak yüksek yağ içerikli beslenmeyle karakterizedir. Yine ketojenik diyetlere benzer sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Aslında bu konuda kendimize yapacağımız en büyük iyilik, böyle uygulanabilirliği zor, belli süreyle sınırlı popüler diyetlerle kilo kaybetme hayali kurmak yerine, bir uzman yardımı alıp yaşantınız boyunca uygulanabilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak ve böylece hem kilolardan kurtulup hem de kilo verme sürecini yıpratıcı olmaktan çıkarmaktır.
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…