Üzümsü meyveler grubunda yer alan yaban mersini son günlerde diyetlerde oldukça tercih edilen besinler arasındadır. Yaban mersinine mavi rengi veren antosiyanin maddesidir. Ve bu madde güçlü bir antioksidandır. Antosiyanin maddesinin kalp sağlığını koruduğu ve kalp hastalıkları üzerinde önleyici rol oynadığı bir çok araştırmada belirtilmiştir.

Antosiyanin maddesinin hipertansiyon hastalığına karşı da koruyucu etkisi belirlenmiştir. Göz rahatsızlıklarının önlenmesinde; içeriğinde bulunan A vitamini, C vitamini ve çinko mineralinin etkisidir. E ve B kompleks vitaminleri, manganez, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda potasyum mineralleri içermektedir. Ayrıca lif, selenyum, bakır ve demir minerallerini de içermektedir.

Yüksek oranda resveratrol maddesi içermesiyle dikkat çeken bu besin; önemli bir antikanserojendir.

Düzenli tüketimi; özellikle kolon ve yumurtalık kanseri riskini azaltmaktadır.

Antosiyanin içeriği nedeniyle; mesane duvarlarında meydana gelen iltihap yapan bakterilerin oluşumunu engellemektedir. Ayrıca beyin hücrelerini koruyarak, hafızayı güçlendirmektedir. İçeriğindeki flavonoid, kan dolaşımını iyileştirici etki göstermektedir.

  • 2009 yılında yapılan bir çalışmada; iki grup denek faresi kullanılıyor. Ve gruplardan bir tanesine yalnızca karbonhidrat, diğerine ise karbonhidratın yanı sıra yaban mersini de veriliyor. 90 günlük uygulamanın sonunda, yaban mersini ile beslenen fare grubunun karın bölgesindeki yağlanmada azalma ve düşük kolesterol tespit ediliyor.
  • Cincinnati Üniversitesi’nin yaban mersini suyuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre yaban mersini suyu öğrenme kapasitesi artırdığı belirlenmiştir. Beraberinde yapılan bir çok araştırma; yaban mersininin Alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.
  • 2012’de 93.000 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada haftada en az 3 porsiyon yaban mersini ve çilek tüketen kadınlar aynı meyveleri ayda 1 veya daha az tüketenlerle karşılaştırıldığında; bu meyveleri sık tüketenlerin seyrek tüketenlere oranla kalp krizi oluşum riskinin %32 oranında azaldığı belirtilmiştir.
  • Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada; yüksek oranda tüketilen yaban mersini (içeriğindeki flavonoidler nedeniyle) yumurtalık kanseri oluşum riskini %34 oranında azalttığı sonucuna varılmıştır.
  • 14 yıl süren (134.000 kadın ve 23.000 erkek üzerinde) bir çalışmada haftada en az 1 çay bardağı yaban mersini tüketen bireyler hiç tüketmeyen bireylerle kıyaslandığında hipertansiyon oluşum riskini %10 azalttığı gözlemlenmiştir.

100 gram yaban mersinin enerji değeri; 42 kaloridir. 1 su bardağı yaban mersini 15 mg C vitamini içermektedir. Besleyici değerinin yüksek oluşunun yanında; düşük enerji değerine sahip bu besini diyetinize eklemeye ne dersiniz?

Mutlu bir yaşam için, sağlıklı beslenin.

Diyetisyen Aslı Özdemir

Diyetisyen Aslı Özdemir

Diyetisyen Asli ÖZDEMİR - Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunudur

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

3 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

4 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

5 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

5 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

5 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

6 ay ago