Top 5 This Week

Related Posts

Ya Zayıflarım, Ya Zayıflarım

Yoksa sizde sürekli yakınanlardan mısınız?
Bir türlü zayıflayamıyorum, su içsem yarıyor, diyetisyene gittim fakat bir türlü zayıflayamadım gibi şikayetleriniz mi var? O halde haydi harekete geçin ve bu yazıdan sonra hayatınıza ufak ama önemli dokunuşlar yapın. Nasıl mı? Aslında çok kolay. Bu yazı ile birlikte diyet kelimesini hayatınızdan çıkartın ve sağlıklı beslenme önerilerini hayatınızın merkezine koyun.

İlk olarak bir çok para verip gittiğiniz o uzmanların ellerinde ne sihirli birer değnek ne de ellerinde sizleri bir anda zayıflatacak mucizevi bir besin var. Böyle bir düşünceniz varsa şayet bunu aklınızdan silin. Zayıflamak ancak ve ancak düzenli bir beslenme programı ve fiziksel aktivitenin artırılmasıyla mümkündür.

Bundan sonra zayıflayamamanızın asıl nedenini bulmamız gerekir. Hipotroidizm, insülinoma ya da Cushing Sendromu gibi bir hastalıktan dolayı zayıflayamıyor olabilirsiniz. Hepsinden önce kendinize gerçeği ifade edin. Gerçekten yemek yemediğiniz halde zayıflayamıyor musunuz? Bunun içinde benim önerim bir gün içerisinde tüm kaçamaklarınızla birlikte dürüstçe yediklerinizi bir kâğıda yazmanız ve gerçekle yüzleşmeniz. Eğer dediğiniz gibi az ve sağlıklı besleniyorsanız bir endokrinologdan yardım almakta fayda var. Böyle bir hastalığınız varsa ancak bu hastalığın tedavisini olduktan sonra sağlıklı bir şekilde zayıflayabilirsiniz.

Bu ufak pürüzleri ortadan kaldırdıktan sonra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya ve gülümseyerek kilo vermeye başlayabiliriz. Aşağıda maddeler halinde belirteceğim ufak dokunuşlarla kilolarınıza bir bir veda edin ve mutluluğunuza mutluluk katın.

1.İdeal kilonuza ulaşmak arzunuzda gerçekçi olun ve hedefinize ulaşmak için mücadeleci ruhunuzu kaybetmeyin. Unutmayın inanmak başarmanın yarısıdır.

2.Her gördüğünüz diyeti uygulamaktan vazgeçin. Televizyon programlarında gördüğünüz her ‘uzman’ sıfatındaki insanın söylediğine inanmayın. Bilin ki siz deneme tahtası değilsiniz.

3.Önemli olan uzun sürede sağlıklı zayıflamak ve ağırlığınızı koruyabilmektir. En ideal ağırlık kaybı haftada 0.5 veya 1 kilogram ağırlık kaybıdır.

4.Düşük enerjili, kısa sürede fazla ağırlık kaybetmenizi sağlayacak şok diyetlerden uzak durun. Neden mi? Çünkü kaybettiklerinizi kısa sürede fazlası ile geri alacaksınız da ondan.

5.Çok sevdiğinize eminim fakat bir süreliğine en sevdiğiniz, yağ içeriği ve şeker içeriği en fazla olan o besinden uzak durun. Sizi mutlu ediyordur doğrudur fakat istediğiniz ağırlığı tartıda gördüğünüzdeki mutluluk bundan çok daha fazla ve daha anlamlı.

6.Bu diyeceğimi bir misyon bilin kendinize. Bu sizin göreviniz, vücudunuzun ihtiyacı öyle düşünün. Günde en az 8-10 bardak su tüketin.

7.O çok sevdiğiniz adını bile belki söylemekte zorlandığınız soslara veda edin. Salatalar onlarsız da oldukça lezzetli.

8.Yatmadan en az 2 saat önce yeme işlemini sonlandırın. Fakat 18.00’dan sonra yemek yenmez sloganına da itibar etmeyin.

9.En az 6 öğün beslenin. Ara öğün yapın. Yapın ki metabolizmanız hızlansın ve kilolarınıza daha kolay veda edin.

10.Bu söyleyeceğimi hayat felsefeniz haline getirin. Stresten uzak durun. Ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Şöyle açıklayayım efendim. Stresli olduğunuz dönemlerde vücudunuz stres hormonları salgılar ve bu hormonlar karın bölgesindeki yağ depolanmasını sağlayan hücrelerin büyümesine neden olur. Kıssadan hisse stres obezitenin de sebeplerinden biridir.

11.Ayak üstü atıştırmaları, kafeterya tarzı yemekleri, şekerlemeleri, baklavaları, kadayıfları, kızartmaları, hamur işlerini hiç söylemiyorum. Vazgeçin.

12.Diyet de olsa light da olsa zero da olsa koladan uzak durun. Sizden kıymetli değil.

13.Biliyorum çalışıyorsunuz, eken kalkıyorsunuz, sabah bir 20 dakika daha erken uyanıp kahvaltı yapmak size zor geliyor. Fakat bunu alışkanlık haline getirin. Sabaha zinde başlayın ve kilolara daha kolay veda edin. Unutmadan poğaça ve simit olmasın kahvaltıdan anladığınız.

14.Tabaklarınızı küçültün ve bir tabakla yetinmeyi öğrenin.

15.Yavaş yemek yiyin, besinleri çok çiğneyin ve bir kaşık aldıktan sonra diğeri için bir süre bekleyin.

16.Tartıda gördüğünüz rakam sizi mutlu ettiğinde haydi deyin eşinize, dostunuza. Haydi, kalk sinemaya gidiyoruz, eğlenmeye gidiyoruz. Kısacası kendinizi ödüllendirin.

17.Hiç yemediğiniz meyveleri, sebzeleri deneyin mesela. Burger King’in yeni çıkardığı menüsü değil de ülkemize yeni gelen tropik bir meyve mutlu etsin sizi.

18. Biliyor muydunuz? Standartlar günde en fazla 5 gram tuz tüketmemizi söylerken biz toplum olarak 18 gram tuz tüketiyoruz günde. Tuzu kaldırın sofradan o halde.

19.Dans edin, asansöre binmeyin, yürüyün, koşun, yüzün, arabanın anahtarına dokunmayın. Kısacası hareket edin. Niye biliyor musunuz? Metabolik aktiviteniz artsın ve daha kolay zayıflayın diye.

20.Ve son olarak aşık olun. Doğaya, eşinize, sevgilinize, çocuklarınıza ve hayatın size verdiklerine yeniden aşık olun. Tutkuyla sevmek hem sizi mutlu edecek, stresten uzak tutacak, hem de kilolarınıza veda etmenize yardımcı olacaktır.

Bahar geldi bile yaz ise yolda. Güneş kendini gösterdi. Sağlığınız için yeni bir adım atmanın tam zamanı. Daha ne bekliyorsunuz? Sağlıcakla kalın…

Stj. Dyt. Özge ÖZAY

[yaziGizle reklam=”reklam1″]www.yaylamaya.com[/yaziGizle]

 

 

Genç Diyetisyenler Ekibi
Genç Diyetisyenler Ekibi
genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Popular Articles