Vücut Direnci Ve Soğuklar – Gizem ATEŞ

Havaların soğuması ile birlikte hastalıklar artmaya başlar. Özellikle solunum yolu hastalıkları, grip, nezle, öksürük, bronşit, faranşit gibi rahatsızlar görülmeye başladı. Soğuk havalarda ,soğuk kış günlerinde çabuk hastalanmamak için vücut direncini arttırmakta fayda var.
Peki vücut direncini arttırmak için neler yapmalıyız ?
Vücut direncini arttırmada dengeli ve sağlıklı beslenmenın rolü azımsanmayacak kadar fazladır.

Etkili bir virüs ile kuvvetli bir bünye baş edebilir ancak!Kuvvetli bir bünyenin altın anahtarı ise şüphesiz ki kahvaltıdır. Gerek yetişkinler gerekse çocuklar için tartışmasız en önemli öğün kahvaltıdır.Güne mutlaka kahvaltı ile baslamak gerek , eğer kahvaltı ile başlanmıyorsa sonraki öğünler ne kadar sağlıklı olursa olsun güne 1-0 yenik baslarsınız..

Vücudumuzun yapı taşı protein olmasından dolayı vücut direncını arttırmada proteininde önemi büyüktür.Kırmızı et, balık, tavuk, peynir, yogurt, yumurta tüketimizini arttırmalısınız.

Antioksidan özelliği olan soğangillerinde bağışıklık ve direnc konusunda önde geldiğini söyelyebiliriz.Bu dönemlerde sogan sarımsak pırasa tuketımı ihmal edilmelidir.

Vücut direncini sağlayan vitaminin depolanması için sebze meyve tüketimi arttırılmadır.Mevsime uygun meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.Kış ayları öncesi kolay ve ucuz bulunabilen brokoli , domates , marul,ıspanak , karnabahar,bürüksel lahanası, turp , havuç , portakal, mandalina ve nar gibi narenciye ürünleri vucudun bitkisel protein ihtiyacını karşılayarak direnci arttırır.Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı korur. İyice yıkandıktan sonra kabukları ile tüketilmesi daha sağlıklıdır.

Sıvı alımı sonbahar kış aylarında direnci arttırır. Su tüketimininde birçok yerde olduğu gibi burada da önemi büyüktür. Günde en az 1.5 – 2 lt su içmeyi unutmayınız.

Havaların soğumasıyla açık havada yapılan egzersizler ihmal ediliyor.Fakat sonbahar aylarında vucudun direncini arttırmak için egzersiz büyük önem taşıyor. Sağlıklı beslenme ile birlikte fiziksel aktiviteyide (haftada 3-4 gün  30dk yürüyüs) ihmal etmezseniz sağlıklı bir kış sizi bekliyor demektir..

Öğr.Dyt.Gizem ATEŞ
Haliç Üniversitesi

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

3 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

4 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

5 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

5 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

5 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

6 ay ago