Genel

Uzun Yaşamanın Sırrındaki Beslenme Kuralları – Dyt. Nur ÇAĞLAR

Uzun Yaşamanın Sırrındaki Beslenme Kuralları

İnsanın yaşam süresi genetik yapısına, yaşam biçimine, içinde yaşadığı çevre koşullarına ve beslenmeye göre değişir. Hastalanma riskini azaltmada ve yaşam süresini uzatmada beslenme biçimi çok önemlidir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına anne karnından itibaren yaşamın her döneminde uymak gerekir. Çünkü daha sonraki yıllarda yerleşmiş hatalı alışkanlıkların değiştirilmesi güç olmaktadır.

Uzun Yaşam – Genç Diyetisyenler

Aslında yaşam süresini uzatmaktan çok, yaşam kalitesini arttırmak önemlidir. Kaliteli yaşamda dengeler esastır. Örneğin; harcandığı kadar enerji alma dengesi, vücut su-elektrolit dengesi, boya göre ağırlık dengesi gibi. Bu dengeler ile birlikte yaşam boyu aşağıdaki kurallara uymak yaşam süresinin uzatılmasında etkili olacaktır.

İçindeki Mutluluğu Ortaya Çıkar

  1. Çok fazla yemek yemek, zayıflamak için aç kalmak, aşırı tuz kullanmak, saflaştırılmış (beyaz undan yapılmış ürünler, yağ, şeker) ürünleri aşırı tüketmek ve gereksiz ilaç kullanmaktan sakınılmalı,
  2.  Besin öğeleri yönünden dengeli(karbonhidrat,protein,yağ) ve besin çeşitliliğine önem vererek öğün yapılmalı,
  3.  Besinleri hazırlama, pişirme, saklama ve depolama aşamalarına dikkat edilmeli,
  4.  Besinlerle alınan enerji miktarını harcanan enerjiye eşit tutarak yaşam boyu uygun beden ağırlığını korumalı,
  5. Hareketsizlikten kaçınılmalı ve günde en az 45 dk yürüyüş ile bedeni dinç tutacak bir yaşam biçimi benimsenmeli,
  6. Yaşlanmayla artan oksidasyon ve hastalıkların temelindeki inflamasyon denilen stres öğelerine karşı antioksidanlar ve antiinflamasyon öğelerini yeterince içeren besinler tüketilmeli, Örneğin; pancar, brokoli, keten tohumu, sarımsak, zencefil, zerdeçal gibi antiinflamasyon etkili ve A vitamininden zengin havuç, kabak, karalahana,şeftali,kayısı; C vitamininden zengin yeşil biber, çilek, kivi, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler,kuşburnu; E vitamininden zengin fındık, ceviz, badem, bitkisel yağlar; Selenyumdan zengin balık, yumurta, tahıl ürünleri, et gibi antioksidan etkili besinler tüketilmeli,
  7. Günlük uyku saati ve uyku düzeni iyi ayarlanmalı, ruhen ve fiziken dinlenmeye yer vermelisiniz.

Yapılan araştırmalarda genetik farklılık ile oluşan hastalıklarda bile uygulanan bu kurallar hastalığın seyrini azaltmada ve yaşam kalitesinin arttırılmasında etkili olmuştur. Kadercilikten Çok Bilimsel Verilere İnanarak, Hayatımızı Bu Doğrultuda Yönlendirmek Kaliteli Ve Uzun Yaşamda Etkili Olacaktır.

TEŞEKKÜRLER:)

Diyetisyen Nur ÇAĞLAR

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago