İnsanoğlunun vazgeçilmezlerinden biridir uyku. Birileri uykusuzluktan yakınırken birileri de aşırı uyumaktan yakınıyor. Bunun nedeni çevresel etmenler olabildiği gibi uyku ve beslenme de araştırmalar sonucunda birçok noktada ilişkili bulunuyor. Yeterli uyku olmadığında vücuttaki hormonlarımızdan leptin ve ghrelin hormonlarının dengeleri bozuluyor bu da kilo almayı tetikliyor.       Yeterli uyku uyumayanlar gün içerisinde tatlı besinlere yönelip sağlıksız seçimler yapabiliyorlar. Günde 5 saatten az uyuyanlar normal uyuyanlara göre besin seçimleri nedeniyle ortalama 300 kalori daha fazla alıyorlar. Bunun sonucunda bel bölgesi yağlanması da artıyor. Durum böyle olunca obezite riski de % 65 oranında artış gösteriyor.

http://busraunlen.blogspot.com.tr/2015/08/uyku-ve-beslenme-arasndaki-iliski.html

LİNA BAHAP

1. Düzenli Uyku Önemlidir

Uyanık ve yüzde yüz kapasiteyle çalışır halde olmak için güzel bir gece uykusu çekmeniz gerekir. Genellikle uyku problemi olarak uyku apnesi ve horlamakonuşulsa da en önemli ihtiyaçuykusuzluk (insomnia) tedavisine duyulmaktadır. İyi uyuyan insanlar gün içinde daha işlevsel olmanın dışında kilo kontrolünde de daha başarılıdır. Beslenme düzenine sadık kalmak ve kilo vermek için düzenli uyku çok önemlidir.

2. Uyku ve Beslenme İlişkisi

İnsan doğası gereği, yeteri kadar uyumadığınızda maalesef bunu yemek yiyerek kapatmak istersiniz. Temel düzeyde uyku yoksunluğu çektiğinizde –ve yolculuk sırasında jet lag olduğunuzda bunu görüyoruz-, o an normal hissetmediğinizden dolayı kendinizi rahatlatmak için ağzınıza yiyecek bir şeyler atarsınız. Sorun şu ki uyku yoksunluğu metabolizmanızın tamamen değişmesine neden olur. Horlama ve uyku apnesi gibi uyku problemleri çekiyorsanız ve kiloluysanız, başarılı bir şekilde diyet uygulamak (vücuttaki yağ oranınızı düşürmek) sorunu çözmenize yardımcı olabilir.

3. Geçici Diyetleri Unutun

Geçici diyetler kilo vermenize yardımcı olmayacağı gibi uykuya dalmanızı sağlayacak bir diyet türü de bulunmamaktadır. Yemeye bağlı olarak gelişen bir sağlık sorununuz olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmanız bir şeyleri değiştirebilir. Bu sorunları çözmek için gerekenleri yapmanız genellikle daha iyi uyumaya başlamanızla sonuçlanır. Reflü veya gastroözofageal reflü hastalığınız varsa ve akşamüzeri bu hastalıklarınızı körükleyen bir şeyler yediyseniz, semptomlarınız uykunuzu da etkiler. Midenizdeki sorunu çözerseniz uyku sorununuzu da çözmüş olursunuz.

4. Düzenli Yemek Saatleri, Düzenli Uyku Saatleri

İyi bir uyku için herkeste işe yarayacak şekilde düzenlenmiş bir yemek menüsü yoktur. Yatmadan önce bir bardak süt, bazı insanların kuzu gibi uyumasını sağlarken laktoz intoleransı olan kişilerin ise bütün gece geğirmelerine yol açacaktır. Gün boyunca dengeli beslenmek ve daha sık ama küçük porsiyonlar halinde yemek daha iyi bir yaklaşımdır. “Gece oburlarının” yüzde doksanı gün boyu diyet yapar, böylece yeterli kaloriyi alamazlar ve gece yarısı acıkıp ellerine geçen her şeyi yemeye başlarlar. Bir başka kural da her gün yatağa girdiğiniz ve kalktığınız saatin aynı zamanda olmasıdır.

LİNA BAHAP

5. Uyumaya Çok Dolu Bir Mideyle Gitmeyin

Dolu bir mideyle yatağa gitmek, uzun saatler çalışan, eve geç gelen, dolu dolu bir öğün yiyen ve uyumaya çalışan çoğu insanın ortak sorunudur. Vücudunuz, henüz içine attığınız yiyecekler yüzünden saatin akşam 7 olduğunu düşünmeye başlar. Bunun için üç çeşit yemek yemeniz gerekmez, içi malzeme dolu yağlı bir sandviç de aynı olumsuz etkiyi yaratabilir. Pirzola veya biftek yemek yerine az yağlı veya yağsız yoğurt yemeyi düşünün. Ayrıca yatma zamanınıza iki saat kalmadan önce yemeye dikkat edin.

6. Aynı Zamanda Boş Mideyle de Uyumaya Gitmeyin

Akşam yemeğinizi 5 ile 7 saatleri arasında yediyseniz, saat 10 ya da 11 gibi tekrar acıktığınızı hissedersiniz. Yemek için kraker üzerine konulmuş ince bir dilim peynir veya alerjiniz yoksa dört-beş adet fındık gibi midenizi sıkıntıya sokmayacak şeyler seçin. Yatmadan evvel yeni yiyecekler keşfetmeyi denemeyin. Daha önce hiç yemediğiniz bir şey varsa uyku saatinizin yaklaştığı saatler iyi bir zaman değildir çünkü midenizin bu yiyeceğe nasıl cevap vereceğini bilemezsiniz.

7. Karbonhidratlı Yiyecekleri Gözden Geçirin

Bir muzun yarısı gibi küçük bir parça meyve, iyi sindirdiğiniz takdirde uyku öncesi atıştırmanızı bastırabilir. Üzüm uykudan önce yemek için çok fazla şeker içerebilir ve uykunuza etki edebilir. Ancak küçük bir elma ve bir parça peynir mükemmel bir seçim olabilir. Bir diğer seçenek ise tam tahıllı yiyeceklere yönelmektir. Eğer lifler midenizde gaz oluşmasına neden olmuyorsa küçük bir kase yulaf ezmesi ve sütde iyi bir seçenektir.
http://www.renklinot.com/saglik/beslenme/uyku-sorununa-neden-olan-seyler-ve-beslenme-iliskisi.html

 

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago