Uyku Problemi Ve Obezite

Güncel bir çalışmada amerikalı araştırmacılar (Broussard et al., 2012) numunelerinde Uyku Probleminin  yağ hücrelerine olumsuz sonuçlar yaratabileceğini buldu.

Üzerine deney yapılan bireylerde  normal uykuları engellendi ve 4 gün boyunca sadece  geceleri 4.5 Saat  uyumaları sağlandı.

Deneycilerin sonuçları normal uyuku süresindeki sonuçları ile karşılaştırıldı, sonuç olarak yağ hücreleri uykusuz kalınan zamanlarda üçte bir oranında daha kötü insüline cevap verdiği bulunmuştur.

Bu durum şeker – ve yağ metabolizmasını olumsuz bir yönde etkiler ve buda Tıp 2 diyabet ve Obeziteye neden olabilir.

Bu ilişki uzun süredir tanılır ve araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır, fakat bu çalışmlar ile Broussard ve Arkadaşları tam olarak ne olduğunu dair ilk kez hücresel düzeyde olasılık bulabildi. Bu çalışma çok küçük bir takımdan (7 kişi) oluştuğu için Şüphesiz daha araştırmalar gerekli.

Fakat bulgular acıkca ortada böylelikle tıpta genel olarak Uyku Problemi ile Tıp 2 Diyabet arasında bir ilişki mevcutdur. (Fıçker, 2012, S. 149).

Ama sadece Uyku sorunu bir problem değil. Genel olarak daha çok sağlıklı uyku ıle ilgili ve ayrıca fazla uykuda faydalı olamayabilir. Aynı zamanda 9 Saat fazla uykuda Diyabetin oluşma olasılığını artırmakta.(Ayaş et al., 2003) Bu çalışmada sadece Kadınlar dikkatle alınmıştır ancak erkeklerde de böyle bir durumun gerçekleşebileceği farz edilemktedir.

Sonuç: Biz bugüne kadar hala tam olarak bilmiyoruz neden uyuduğumuzu fakat sağlıklı bir uykunun önemli olduğundan hiç bir şüphe yok.

Önemli olan şey sadece süre değil aynı zamanda kaliteyede bağlıdır -6 saat kesintisiz bir uyku, kandaki Alkol ile uyunan 9 saat uyukudan daha iyidir bu kötü uykular arasından bir örnektir.

Yazar : Meryem GÖĞDAŞ

Kaynak:

http://alexandernoyon.de/2012/12/20/schlafmangel-fordert-ubergewicht-und-macht-krank/

Ayas, N.T., White, D.P., Al-Delaimy, W.K., Manson, J.E., Stampfer, M.J., Speizer, F.E. & Hu, F.B. (2003). A prospective study of self-reported sleep duration and incident diabetes in women. Diabetes Care, 26(2), 380-384.

Broussard, J.L., Ehrmann, D.A., van Cauter, E., Tasali, E. & Brady, M.J. (2012). Impaired Insulin Signaling in Human Adipocytes After Experimental Sleep Restriction. A Randomized, Crossover Study. Annals of Internal Medicine, 157(8), 549-558.

Ficker, J.H. (2012). Schlaf und Diabetes. In: diabetesDE (Hrsg.). Deutscher Gesundheitsbericht Diabetes 2012. S. 149-151. Online unter diesem Link zu finden. (Abrufdatum: 20.12.2012.

Genç Diyetisyenler Admini

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

4 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

5 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago