Tip 2 Diyabet oldukça yaygın bir hastalıktır ve toplumun % 5-10 luk kısmında görülür Hastaların % 80’inden fazlası 40 yaşından sonra bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu tip diyabette insülin salgısı normaldir. hatta insülin salgısı artabilir. Glukozun organizmaya alınmaması sonucu artan plazma glukoz düzeylerinde ve insülin cevabında azalma olmaktadır. Antioksidan vitaminler insülin salgısı regüllasyonunda önemli bir role sahiptir.
Dogal bir antioksidan olan GSH ve antioksidan vitaminler diyabetin komplikasyonlarından olan serbest radikal oluşumunu engelleyebilmektedir.
C vitamini ve Glutatyon, Diyabette görülen serbest radikal hasarına karşı hücreleri korumakla görevlidirler. Bunlar pek çok koruyucu sistemlerde mevcuttur. Bazı araştırmacıların yaptığı çalışmalarda diyabette Hba1C düzeylerinin artışının kandaki lipid peroksidasyonun arttığı gözlenmiştir. C Vitaminin ise kandaki artmış olan lipid ve glukoz düzeylerini ve ortaya çıkan oksidatif hasarı azalttığı rapor edilmiştir. Yapılan çalışmada yaşları 40-60 olan tip 2 diyabetli hastalar c vitamini alan ve c vitamini almayan hastalar arasında kontrollü bir karşılaştırma yapıldı.
C vitamini kullanan hastaların kullanmayanlara oranla 30 ila 60 gün içerisinde Hba1C düzeylerinde anlamlı bir azalma gözlenmiştir.
sonuç olarak ; C vitamini diyabetli hastalarda antioksidan etkiyi artırdığı ve nonenzimatik glikozillenmeyi azalttığı ve bu nedenle koruyucu etkisi olduğu kanıtına varılmıştır.
Özet; Antioksidanlar tip 2 diyabetli hastalarda önemli düzeyde insülin salgılanmasına katkı sağlayarak tip 2 diyabetin tedavi sürecine katkı sağlamaktadır. C vitamini diyabetle artan oksidatif hasara karşı hücreleri koruyucu etki göstermektedir.
Yazar : Diyetisyen Kenan YILDIRIM