Genel

Tip 1 Diyabette balayı dönemi

TİP 1 DİYABETTE BALAYI DÖNEMİ

Diyabet Mellitus ; İnsülin hormon sekresyonunun ve / veya insülin etkisinin mutlak veya göreceli azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara yol açan kronik bir hastalıktır.

Kan şekerimizin hızlıca yükselmesine sebep

Tip 1 diyabette pankreastan salgılanan insüline karşı bağışıklık sistemimizin bir saldırı durumu vardır ve insülin üreten hücrelerin %70 oranında yok olmasına geri kalan β hücrelerinin ise baygınlık dönemine girmesine sebep olmaktadır. Bu da kan şekerimizin hızlıca yükselmesine sebep olur.

Balayı dönemi ise ; Diyabetin ilk teşhis ve tanılarından hemen sonra( ilk 3 ayda ) tip 1 diyabet olan bazı kişilerde görülür ve 1 kez insülin tedavisine başlanır. İnsülin alımının başlamasıyla beraber bayılan β hücreleri kendilerine gelir ve az da olsa insülin üretmeye başlarlar ancak bağışıklık sistemimizin saldırısı hala devam etmektedir ve bu döneme balayı dönemi denir.

Bu dönemde kan şekerimiz düşük seyretme eğilimdedir ve insülin dozunda azaltılma yapılmaz ise hipoglisemiler görülebilir. (insülin dozu 0,5 ünite /kg altına düştüğünde balayı dönemine girmiş kabul edilir.)

Balayı aşaması dediğimiz bu süreç birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir ancak sonunda sona erer. Yani bu dönem diyabetin tedavi edilip iyileştirildiği anlamına gelmez.

Tip 1 diyabetli bireylerin balayı döneminde insüline olan ihtiyaçları belirgin olarak azalır ve birey hiç veya minimal düzeyde insülin almazken bile normal ya da normale yakın kan şekeri ölçümleri yaşayabilir(bireyin akşam insülinine gerek duyulmasa bile kişinin sabah insülinine devam etmesi önerilir. İnsülin üreten hücreleri daha uzun süre koruyabilmek adına) . Bu yüzden balayı dönemi en son noktaya kadar uzatılmak istenir ancak insülin üreten son hücrelerinde ölmesiyle beraber bu dönem sona erer.

Bu dönem için yapılan bazı araştırmalarda kişinin glutensiz bir diyet uygulayarak balayı dönemlerini uzatabileceklerini göstermektedir. Yine yapılan başka bir çalışmaya göre de D vitamini ve omega-3 takviyesinin aynı şekilde balayı dönemini uzatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Yazar: Şule Gödek
sulegdk5@gmail.com

admin gencdiyetisyenler

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago