TEREYAĞI GERÇEKTEN SAĞLIKSIZ MI?
Tereyağı, insanların yıllardır soru işaretleriyle baktığı bir besin haline geldi. PlosOne tüm bu soru işaretlerini gidermek için tereyağı tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar ve Tip2 diyabetle ilişkisini araştıran bir çalışma ortaya koydu. Bu konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalar da birbirini destekliyor.
PlusOna da yayınlanan çalışmada araştırmacılar Mayıs 2015 ten başlayarak yağ tüketimi ve kardiyometabolik sonuçları ile ilgili anahtar kelimeleri kullanarak 9 tane veri tabanı arattılar. Bunun sonucunda günlük tereyağı alımının koroner kalp hastalıkları, kalp krizi ve yetişkinlerde şeker hastalıkları üzerindeki etkileriyle karşılaştılar. 6.5 milyon katılımcı üzerinde yapılan çalışmada 23.954 tanesi Tip2 diyabet nedeniyle 9.783 tanesi ise kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Tereyağı tüketimi istatiksel verilerine göre tereyağı koroner kalp hastalıkları ve tip2 diyabetle çok zayıf bir ihtimalle ilişkilendiriliyor. Bu sistematik araştırmalar ve metaanalizler gösteriyor ki tereyağı tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet üzerindeki etkisi yok denecek kadar azdır. Bu bulgular tereyağı tüketimini arttırmak ya da azaltmaya yönelik değildir. Ayrıca yapılan diğer araştırmalarda günlük tereyağı tüketiminin metabolik etkileri ve insan sağlığı için ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.
The 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) yaptığı açıklamada doymuş yağ asitlerinin doymamış yağ asitleri yerine önerilebilir olduğunu söyledi. Ayrıca DGAC doymuş yağların etkilerine olan ihtiyacı destekleyen çalışmalar da yaptı. Son yapılan araştırmalarda yoğurt ve peynir gibi günlük tüketilen ürünlerin tip2 diyabet üzerinde metabolik yararları olduğu söyleniyor. Ancak tereyağı tüketimi ile tip2 diyabet arasında bir ilişki bulunamadı. Tereyağı tüketiminin uzun dönemli kullanımı da çalışmalara sonuç vermedi.
Amerikan Tarım Derneği’nin Amerikalılar üzerinde yapmış olduğu 40 yıllık araştırmada tereyağının kronik hastalıklar üzerinde etkili olduğuna dair bir sonuca ulaşılamadı. Yalnızca kanser gibi ölümcül hastalığa sahip denekler ve çocuklar üzerinde 3 aylık takip sürecinde yapılan bir diğer araştırmada tereyağı tüketiminin hiçbir şekilde diğer günlük tüketilen besinlerden farklı bir etkisinin olmadığı ortaya kondu. Beden kitle indeksi farklı olan denekler üzerinde yapılan bir diğer araştırmada ise eşit miktarda zeytinyağı ve tereyağı kullanımının yalnızca enerji alımında farklılık gösterdiği gözlemlendi.
Sonuç olarak yapılan tüm bu araştırmalar tereyağı tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar ve tip2 diyabet gibi hastalıklarla ilişkisi olmadığını ortaya koyuyor. Fakat sağlıklı beslenme açısından yediğimiz her besinin bir sınırı olduğu gibi tereyağının da sınırı olması gerektiğini unutmayın.
Sağlıkla kalın…
Kaynak: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0158118
Yazan: Esma Nur KILIÇ