Tarçın (Cinnamomi) tarihi eski Roma; Yunan, Çin uygarlıklarına kadar uzanan bir baharat türüdür. Eski kaynaklarda genelde Çin tarçını şeklinde yer almaktadır. Tarçın aynı adı ağacın iç kabuklarının kurutulup öğütülmesi ile elde edilir. Bu kabukların kıvrılıp kurutulmasıylada çubuk tarçın halini alır. Türk mutfak kültüründe de eskilerden beri yer alan tarçın Osmanlı mutfağında da sıklıkla kullanılmıştır. Osmanlı’da yapılan akide şekeri, mesir macununda tarçına rastlamak mümkündür.
Peki tarihi bu kadar eskilere dayanan tarçının bizler için faydaları nelerdir ? Tarçının ilk öne çıkan faydası kan şekerini düzenlenlemedeki etkisidir. Yapılan çalışmalarda tarçının özellikle Tip 2 diyabet hastalarında glisemik kontrolü sağladığı sonucuna varılmış, bazılarında ise kan lipit düzeyini düşürücü etkisi belirlenmiştir. Ancak Tip 1 diyabet hastalarında aynı etki gözlenmemiştir. Tarçının antifungal, antikanser, antibakteriyal etkileri, olduğundan da çeşitli çalışmalarda bahsedilmektedir. Ayrıca güçlü bir antioksidandır. Mide ve barsak gazlarını söktürücü özelliğinin yanı sıra bulantıları da engeller.
Bu faydalarından yararlanmak beslenmemizde tarçına da yer vermeliyiz. Hafif açlık durumunda, canımız tatlı istediğinde elma, yoğurt vb. ile birlikte tüketeceğimiz tarçın kan şekerini daha yavaş yükseltecek ve bu açlık atağının bastırılmasını sağlayacaktır. Bu nedenlerle bu mucize baharatı mutfağımızda eksik etmeyelim. Sağlıklı beslenin, sağlıkla kalın.