SUYUN HAYATIMIZDAKI ÖNEMi

 

Yazar: Stj. Dyt. Sena KAYA

Su ,yaşamamız için çok önemlidir. Insan ,besin almadan vücudundaki depoları kullanarak günlerce yaşayabilir,fakat susuz ancak birkaç gün yaşayabilir.
Yetişkin bir insan vücudunun %59 kadarı sudur. Bebeklerin vücudunun %70 ‘i sudur, bebek büyüdükçe su oranı azalır, yağ oranı artar. Vücuttaki suyun % 60’ı hücre içinde, %40 hücre dışı sıvılarda bulunur.
Suyun vücuttaki bir takım bizim için önemli görevleri vardır.

Bunlar :

  • Yediğimiz yiyeceklerde bulunan besin öğelerinin sindirimi, emilimi,taşınması ve metabolizması için su gereklidir.
  • Metabolizma sonucu oluşan, artık zararlı maddelerin , böbrekler yoluyla dışarı atılmasını sağlar. Vücudumuzun kullanamadığı maddeler gerekli olandan fazla alınan ve vücutta oluşan zararlı bileşiklerin çoğu,su içinde çözünerek idrar veya dışkı yoluyla dışarı atılır. Yeterince su içilmediği zaman , bazı mineraller, böbreklerde çökerek, böbrek taşlarına neden olabilir.
  • Vücudumuzun ısısının denetimi, eklemlerimizin kayganlığı vücuttaki su sayesinde olur. Vücutta oluşan fazla ısı, terleme ve terin buharlaşması sonucu, deriden atılır ve serinlik hissederiz. Kuru sıcaklıkta, nemli havaya göre , kendimizi daha rahat hissetmemizin nedeni, terimizin buharlaşmasının daha kolay olmasındandır.

Az su içersek ne olur ?

Susadığımız halde, su içmezsek,vücudumuz kendi suyunu tutmaya çalışır. İdrar çıkışı az olur ve kan hacmi azaltır,tansiyon düşer. Vücudumuzdan  dışkı, idrar ,deri ve akciğerler yoluyla su kaybı devam ettiği için ve idrarın da belli bir yoğunlaşma kapasitesi  olmasından dolayı,vücudumuz kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun %15 ‘inin kaybedilmesi ise, komaya ve yaşamın yitirilmesine neden olur.

Su gereksinmemiz ne kadardır ?

Normal koşullarda yetişkin bir insan, günde ;idrarla 1.5 litre, deriden 0.5 litre ,solunumla 0.3 litre, barsaklardan 0.2 litre olmak üzere toplam 2.5 litre su kaybeder. Su kaybı sonucu, kan plazmasının yoğunluğu %1 artınca, beyindeki susama merkezi uyarılarak, susama duygusu gelişir ve kişi,su veya yerini tutan içecek içer. Harcadığımız her 1 kalori için 1-1.5 mililitre su almak zorundayız. Zayıflamak için, aldığımız enerjiyi azaltsak bile ,yukarıda belirtilen 2.5 litre suyu almak zorundayız. Aldığımız suyun hemen hepsini, idrar, ter,solunum v.b yollarla dışarı atarız. Buna su dengesi adı verilir. Işte bu dengeyi sağlamak için , günde 2.5 litre veya 8-10 bardak su ve diğer sıvılardan almak zorundayız.

O yüzden su tüketimimize dikkat etmeli ve bol bol su tüketmeliyiz.

Bol su tüketme temellisiyle sağlıklı günler diliyorum ..

Yazar: Stj. Dyt. Sena KAYA

Genç Diyetisyenler Admini

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago