Spirulina mavi yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türüdür. Yani bilinenin aksine bir bitki türü olmayan spirulina; su yosunu olarak tanımlanabilir. Spirulinanın geçmişi 1500’lü yıllara dayanmakta ve 2000’li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiştir.
Üretimi özel havuzlarda yapılan spirulina; protein, vitamin-mineral ve biyolojik bileşenleri sayesinde birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılan bir besindir.
Bir yemek kaşığı (5gr) spirulina ortalama 20 kkal, 1 gr yağ, 2 gr karbonhidrat ve 4 gr protein içermektedir. Aynı zamanda doğal bir protein kaynağı olduğundan vegan ve vejetaryen beslenmelerinde destekleyici besin olarak kullanılabilmektedir. Bunların yanında da içeriğinde A,C,E ve B vitaminleri; Ca, Mg, Zn, ve Sn gibi birçok vitamin ve mineral açısından zengin bir besindir.
Öncelikle güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuardır. Kan basıncı seviyelerini düşürebilir. Trigliseritleri ve kötü kolesterolü (LDL) düşürüp aynı zamanda iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. Bu nedenle kalp hastalıklarını önlemede rol oynayabilirler. Vücudu iyi beslediği için vücut direncini ve bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca D ve B12 acısından oldukça zengin olan spirulina; unutkanlık, halsizlik, demir eksikliği gibi durumları önleyebilmek adına kullanılabilir.
Spirulina besin içeriği yüksek ancak kalorisi düşük bir besindir ve enerji üretimine destek veren gama linoleik asidi ve polisakkaritleri içerir. Bu nedenle yapılan araştırmalara göre metabolizmayı hızlandırarak yakılan kalori miktarını artırdığı gözlenmiştir ve kişinin egzersiz sırasında kas gücünü ve dayanıklılığını arttırmaktadır. Spirulinanın bu kadar faydalı olmasının nedeni içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve proteinlerin kendiliğinden içerisinde olması ve vücutta emilim oranının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Ama tabi ki her şey de olduğu gibi spirulinanın da yan etkileri bulunmaktadır; yanlış amaç ve dozajda kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği göz ardı edilmemelidir.
Piyasadaki ürünlerin çoğu laboratuvarda üretiliyor olsa da yetiştiği sudaki ağır metalleri emebilir ve toksik maddelerle kirlenmiş olabilir. Bu durum karaciğerde hasar oluşturabilir. Kas spazmları ve motor nöron hastalıklarına sebep olabilir. Aynı zamanda spirulina tuz içermektedir. Bir çay kaşığında 0.13 gr Na içerir işte bu sebeplerden dolayı da tansiyon ve böbrek hastaları, gut hastaları, proteinden dolayı PKU hastaları, deniz ürünlerine alerjisi olanlar, otoimmün rahatsızlığı olan ve hamile veya emziren kadınlar için uygun olmayabilir.
Günümüzde ‘süper besin’ olarak adlandırılan spirulinayı toz halinde kaşıkla beraber tüketilebileceği gibi smoothie vb. içecekler, salata, çorba ve meyve sularına da karıştırılarak tüketilebilir. Özellikle kilo vermek için kullanıyorsanız; öğünden yaklaşık 15-20 dk önce kullanabilirsiniz. Ancak spirulina herhangi bir hastalığın tedavisinde direkt kullanılan bir ilaç değildir. Hiçbir besin tek başına mucize değildir fakat bu konudaki çalışmalar umut vericidir.
sizde web sitemizde paylaşımlarda bulunmak istiyorsanız lütfen BURADAKİ formu doldurunuz.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…