SUDAKİ MUCİZE
Sağlığa olan pek çok faydası nedeniyle su içmenin önemli olduğu her zaman söylenir, ancak bunu ne zaman ve nasıl yapmamız gerektiğini biliyor muyuz?
Yetişkin bir insanda vücut ağırlığının %60-65’ini su oluşturur. Bununla birlikte, yetişkin vücudunun tüm su miktarı cinsiyet ve kişinin zayıflığı veya şişmanlığı(yağ oranı) ile de ilgilidir.
Aynı vücut ağırlığında zayıf bir erkekte toplam su oranı, vücudunun %70’ini, şişman bir erkekte %43’ünü, benzer şekilde zayıf ve şişman kadınlarda ise sırasıyla %60 ve %40’ ını oluşturur. İnsan vücudunda su bulunmayan bir kısım yoktur ve vücudun her tarafına dağılmıştır. Bazı doku ve organlarda (diş, kemik) az miktarlarda, bazılarında (kan, böbrek, kas, göz) ise yüksek miktarlardadır.
Vücudun %10’luk su kaybında fonksiyonel bozukluk oluşurken kayıp, %15-20’lere ulaştığında ise ölüm görülebilir. Aslında tüm bu veriler bile bize suyun hayatımızda ne büyük bir öneme sahip olduğunun göstergesidir.
Yeteri kadar tüketildiğinde cildin daha düzgün, daha yumuşak daha parlak, daha esnek olmasını sağlar hangimiz bunu istemez ki?
Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir. Bunu istemeyiz öyle değil mi?
İnsan uzun süre aç kalabilmektedir ancak 2-3 günden çok susuz kalamaz. Dolayısıyla su, insanların vazgeçilmez gıdasıdır.
Sabah uyandık…
Kahvaltıdan önce bir veya iki bardak su içmek sindirim yollarında birikmiş toksinleri temizler ve organlarınızı çalışmaya başlamaları için uyarır. Bunu kahvaltıdan 20 dakika önce yapalım. Güne örneğin kahve içerek başlamaktan çok daha sağlıklıdır ;)
Sabahları uyandığınızda ödem şikayetiniz varsa özellikle tavsiye ederim. Eğer yüzünüz veya göz kapaklarınız şiş ise, böbreklerinizin çalışmaya başlamasını sağlayacaktır.
Aç mıyız? Susuz mu?
Açlık hissettiğinizde aslında susamış olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Bazen vücudumuzun bize gönderdiği sinyalleri doğru yorumlamayı bilemeyiz, özellikle kilonuzu kontrol etmeye çalışıyorsanız bu daha da önemli bir hal alır. Bu nedenle de size çok basit tek bir önerim olacak: Her acıktığınızda bir bardak su için. Eğer birkaç dakika sonra hala açlık hissediyorsanız, yemek yiyebilirsiniz. Pek çok kez açlığınızın kolayca yok olmasına çok şaşıracaksınız!
Eğer yemeklerden yarım saat öncesinde bir bardak su tüketirsek aşırı miktarda yememizi önleyecek ve doygunluk hissi verecektir ;)
Yemek yerken fazla su içmekten kaçınmalıyız. Neden mi? Çünkü su mide salgılarıyla etkileşime girer ve bu da sindirimi olumsuz etkileyebilir ;)
Güne su içerek başladık değil mi peki o zaman gün sonunu da su içerek bitirmeye ne dersiniz? Yatmadan önce bir bardak ılık su bizi dinlendirecektir. Neden denemeyesiniz ki?
Peki ya gün içerisinde içmemiz gereken su miktarı nedir?
-Günde 8-10 bardak su tüketmemiz gerekmektedir. Başlangıçta sürekli su içmek zor gelebilir, ama bir kez başladığınızda vücudunuzun sizden ihtiyacı olan sıvı miktarını talep ettiğini göreceksiniz
Çay, kahve, kola suyun yerini tutmaz:
Su, kalori içermez ve asiditesi yoktur. Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi; çarpıntıya neden olurken; bu içeceklerin beraberinde fazla tüketilen şeker ve krema gereksiz kilo alınmasına sebebiyet verecektir. Ayrıca kafeinin idrar söktürücü özelliği olduğundan fazla tüketimi öncelikle sıvı alımını artırırken sonrasında idrarla sıvı kaybı oluşur.
Kola ve benzeri asitli içecekler mideye rahatsızlık verdiği için vücut çok fazla su harcamak zorunda kalır çünkü asit etkisini azaltmak ister.
Su tüketimini artırmak için önerilerim olacak size umarım işinize yarar
-su içmek için susamayı beklemeyin.
-kendinize su içmek için güzel bardaklar veya şık bir sürahi alın.
-çalışma ortamınızda veya evinizde belirleyeceğiniz bölümlere “ SU İÇ ” yazılı notlar asabilirsiniz.
Gün boyunca su içmekten kastettiğim, aralıklarla küçük dozlardır, büyük miktarlar değil ;)
Benden bu kadar umarım su artık hayatınızda vazgeçilmez olur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…
Sağlıklı günler dilerim.
YAZAN: EZGİ ŞAHİN