Diyabet halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı , günümüzde milyonlarca bireye ulaşan kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.
PEKİ NEDİR BU DİYABET ?
Diyabet ; insülin hormonu yokluğu , eksikliği ya da yetersizliği sonucu ortaya çıkan ve yaşam boyu süren bir hastalıktır.
İsterseniz bu tanımı biraz irdeleyelim…
Yaşamımızın devamı , büyüme – gelişmemiz ve fonksiyonel işlevlerimizin devamı için beslenme hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Yediğimiz yiyecekler vücudumuzun başlıca enerji kaynağı olan “GLUKOZ” denen şekerlere parçalanmaktadır. Eğer ki vücudumuz bu şekeri gerektiği gibi kullanamaz ise kandaki şeker düzeyi olması gerekenden daha yükseğe çıkabilir. Bu da kanda ve idrarda şeker fazlalığına yol açabilmektedir.
KANIMIZDAKİ ŞEKER FAZLALIĞINI DENGELEYEN FAKTÖR NEDİR ?
Çoğumuzun duyduğu bir terimdir “ İNSÜLİN “ . İnsülin ; vücudumuzda pankreas tarafından üretilen bir hormondur. İnsülin sayesinde , vücudumuz kandaki şekeri ( glukoz ) hücrelerin içerisine alıp enerji olarak kullanır. Böylece kan şekerimiz yükselmeden kontrol altına alınmış olur.
DİYABETİN TANIMINA GERİ DÖNECEK OLURSAK…
Tanımda insülin yokluğu , eksikliği ya da yetersizliği gibi terimler yer almaktaydı. Diyabet hastası olmayan bireylerde insülin hormonu normal düzeyde üretilir. Fakat birey diyabet hastası ise vücut ya hiç insülin üretmez , ya da üretilen insülin hedef hücrelerde kullanılamaz. Bu durumda kan şekeri yükselir.
KİMLER DİYABET RİSKİ TAŞIMAKTADIR ?
DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
KAN ŞEKERİNİZİ NASIL TAKİP EDERİZ ?
Hedeflenen Kan Şekeri Düzeyleriniz | |
Açlık Kan Şekeri | 70 – 120 mg/dl |
Tokluk Kan Şekeri(yemekten 2 saat sonra) | < 140 mg/dl |
HbA1c | ≤ % 6.5 |
HbA1c kan şekerinizin son üç aydaki ortalama durumunu gösterir. HbA1c testi için aç olmak gerekmez.
DİYABET TİPLERİ NELERDİR ?
Diyabetin yayınğın 2 şekli vardır ;
Tip 1 diyabet
Tip 2 diyabet
DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri yükselmelerini ve düşmelerini önlemektir. Kan şekerimizi kontrol altında tutmak daha önceden vücudumuzun görevi iken diyabetli hastada bu görev bizlere düşmektedir.
Diyabet tedavisi doğru ve tam bir şekilde yapılmadığı takdirde bireyde komplikasyonlar gelişebilir ve hastalığı kontrol altına almak daha da zorlaşabilir.
Diyabet tedavisi dört ana temelden oluşur ;
Bu 4 ana temel bir masanın bacakları gibi düşünülebilir. Eğer ki bu bacaklardan herhangi birisi olmazsa masa ayakta duramaz.
DİYABET HASTALARI NASIL BESLENMELİDİR ?
Tıbbi beslenme tedavisi , diyabetli hastaların tedavisinin önemli bir parçasıdır ve aynı zamanda kişilere özgüdür.
ÖNEMLİ ! Tip 2 diyabetlilerin %80-85’i obezdir. Fazla kilo ve şişmanlık insülin ihtiyacını arttırır. Şişman ve diyabetli olan bireylere ayda 2 – 4 kilo kaybı önerilir. Kilo kaybı kan şekerinizin kontrolünün sağlanmasına yardım eder.
ÖNEMLİ ! Fiziksel aktivite diyabet tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. İnsülinin görevini daha iyi yapmasını sağlar. Genel sağlığa faydalıdır. Kilo vermeyi kolaylaştırır.
Egzersiz olarak tempolu yürüyüş , koşma ve yüzme tercih edilebilir.
Kan şekeri 250 mg/dl’nin üzerinde ise egzersiz yapılmamalıdır. 100 mg/dl’nin altında ise egzersiz öncesi bir adet meyve veya bir dilim ekmek yenilmelidir.
HİPOGLİSEMİ ( KAN ŞEKERİ DÜŞÜŞÜ )
Hipoglisemi , kan şekerinin 70 mg/dl’nin altında olmasıdır. Titreme , soğuk terleme , halsizlik , baş ağrısı , acıkma gibi nedenlerle kendini belli eder.
NEDEN HİPOGLİSEMİ YAŞARIZ ?
HİPOGLİSEMİ DURUMUNDA YAPILMMASI GEREKENLER
150-200 ml meyve suyu veya limonata içilebilir.
3-4 glukoz tablet alınabilir.
4-5 kesme şeker çiğnenebilir.
Çikolata , gofret gibi yağ içerikli ürünler kullanılmamalıdır.
ÖNEMLİ ! Hipoglisemi ve Hiperglisemi acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Lütfen Diyetisyeninizle görüşerek size en uygun Tıbbı Beslenme Programınızı öğreniniz.
Erkan CİN
Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…