Günümüzde oldukça yaygın bir hastalık olan obezite, vücut yağ dokusunun normalden fazla olması sonucu ortaya çıkar. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %25, kadınlarda %30’un üstünde yağ dokusunun olması obeziteye neden olur.
Aşırı besin alımı, yetersiz fiziksel aktivite, hormonal bozukluklar, psikolojik sorunlar gibi etmenler obeziteye yol açar. Obezitenin başlıca tedavisi diyet tedavisi ve yaşam şekli değişiklikleridir.
Diyet tedavisinin amacı;
-İdeal vücut ağırlığına ulaşmak,
-Yeterli ve dengeli besin ögesi alımı,
-Doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak,
-Yaşam boyu ideal kiloyu koruyabilmektir.
Bu amaçlara ulaşabilmek için yavaş ve uzun süreli kilo kaybı sağlanmalıdır. Bundan dolayı kişinin kalori alımı haftada 0,5-1 kg ağırlık kaybı sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.(1)
Son yıllarda gündeme sıkça gelen, hızlı kilo kaybını hedefleyen diyetler de bu noktada kafaları karıştırıyor. Kısa sürede fazla kilo kaybını sağlayan bu “şok diyetlerin”, kiloların yanında sağımızdan da götürdüğünü unutmayalım. Verilen kiloların kalıcı olmamasıyla birlikte sağlığa da oldukça olumsuz etkileri vardır.
ŞOK DİYETLERİN SAĞLIĞA ZARARLARI NELERDİR?(1,2)
-Kısa sürede kilo verildiği için metabolizmada kalıcı hasarlar meydana gelmesi,
-Yağ dokusundan çok kas dokusunun kaybedilmesi,
-Bazal metabolizma hızının azalması,
-Düşük karbonhidratlı diyetlerde kan lipit ve kolesterol düzeyinin artması,
-Kalp hastalıkları,
-Sıvı ve elektrolit dengesinde bozukluk (osteoporoz riski),
-Adet düzensizliği,
-Böbrek hastalıkları,
-Sindirim problemleri,
-Ani kalp krizi ve ölüm riski.
Sonuç olarak;
Zayıflamak amacıyla kısa dönem etki gösteren şok diyetlerin yerine sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin yaşam tarzı haline getirilmesi(1), ideal kilonuza ulaşmak, sonrasında ideal kilonuzu korumak ve sağlığınızdan ödün vermemek için izlenecek en doğru yoldur. Bu yolda diyetisyeninizle birlikte ilerlemeniz gerektiğini unutmayın!
Yazar : Hande Sayın
Kaynaklar:
- http://istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/sok_diyet.pdf
- http://centralhospital.com/Haberler/sok-diyetlerin-zararlari-nelerdir/