SIRADAKİ DİYET YİYİP YİYİP KİLO ALAMAYANLARA GELSİN
Obezitenin çığ gibi büyüdüğü bu dönemde yiyip, yiyip kilo almama meselesi bir şans gibi görünsede aslında zayıflık da fazla kilo kadar önemli bir sağlık problemidir.Özellikle günümüzde sosyal medyada ne kadar zayıfsan o kadar güzelsin gibi bi algı oluşturulduğundan bireylerde beden imajı kaygısı oldukça yüksek.Şişman bireyler kadar olmasa da zayıf kişilerin de beden imajından memnun olmadıklarını görmekteyiz.Bunların yanında zayıf olan birey çocuksa veya hamilelik gibi özel bir durumu varsa zayıflığa bağlı gelişebilecek durumları önlemek için anında müdahele edilmelidir.
NEDEN KİLO ALAMIYORUM?
Zayıflığından şikayet eden bireyin cevaplandırması gereken ilk soru budur.Peki kilo alamamanın sebebi ne olabilir?
- Üzüntülü ve sıkıntılı zamanlarda aşırı yeme davranışı gösteren bireyler olduğu gibi çabucak doyduğunu hisseden iştahı kapanan kişilerde olabilmektedir.Bu durumda enerji alımının azalmasıyla beraber zayıflık ortaya çıkar.
- Yine emosyonel bi duruma bağlı olarak yeme davranışının aşırı kısıtlanması durumu olan anoreksiya veya tıkınma ataklarının sonucu kendini kusturma ile karakterize bulimia gibi hastalıklar aşırı zayıflığın nedenlerindendir.
- Metabolizmanın başrol hormonu tiroid hormonun fazla salgılanması da kilo alamama için bir nedendir.Eğer ailesel yatkınlığınızda varsa mutlaka bir endokrin uzmanına başvurup hormon testi yaptırın.
- Metabolizma hızlandıran diğer bir etken de aslında vücudumuzda birçok sistemimizi olumsuz etkileyen sigara.Tek başınıza bırakmayı denemiş ve bırakamamış iseniz kararlı olun çevrenizden ve bir uzmandan yardım isteyin.
- Bağırsak parazitiniz varsa tükettiğiniz besinleri parazitlerle paylaşıyor olabilirsiniz. Gastroenteroloğa giderek gaita testi ile bağırsak paraziti olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
- Bunların dışında sindirim sistemi bozukları, kanser, tüberküloz, kronik diyare,kullandığınız ilaçlar da kilo alamama sebebiniz olabilir.
NASIL SAĞLIKLI KİLO ALABİLİRİM
Kilo alamamanın altında yatan nedeni öğrendikten sonra ikinci adım sağlıklı kilo alma yöntemini öğrenmek olmalıdır.Genellikle zayıf kişilerin “Ben yiyorum yiyorum kilo alamıyorum “cümlelerindeki yemek abur-cubur türü gıdalar olmaktadır.
Unutulmamalıdır ki önemli olan kilo almak değil sağlıklı kilo almaktır. Sağlıklı kilo almakta vücut kas ve yağ kitlesinin orantılı artmasıdır.Kilo almak kilo vermekten daha zor ve uzun süren bir süreçtir.Hedefiniz ayda 2 kilo almak olsun. Sabırlı olun ve asla vazgeçmeyin.
KİLO ALMAK İSTİYORUM DİYORSAN BU ÖNERİLER TAM SANA GÖRE ;))
- Asla öğün atlama. Hemen doyma gibi bi problemin varsa az az sık sık beslen.
- Yemek esnasında sıvı tüketimi doygunluk oluşturabilir.Çorba ve salatayı ana yemekten sonra,suyu yemekten 45 dk sonra tüket.
- Eğer iştahsız bir bireysen hacimce küçük enerjisi fazla besinleri tüketebilirsin.Bunun en güzel örneği fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar.
- Tükettiğin besinlerin enerji yoğunluğunu artırabilirsin.Sütlü tatlıların üzerine fındık, fıstık,ceviz içtiğin süte bir yemek kaşığı pekmez veya bal salatalarına zeytinyağı ekleyebilirsin.
- Herhangi bir mide problemi yaşamıyorsan yemeklerine baharat ve salça eklemek iştahını açmana yardımcı olabilir.
- Yemek yeme hızınız ne çok hızlı ne de çok yavaş olsun.
- Tabağınız karbonhidrat, yağ ve protein yönünden dengeli olmalı.
- Tüm bunlara rağmen kilo almanızda ciddi bir problem varsa gerekli testler yaptırılarak doktor ve diyetisyen kontrolünde gerekli tedaviyi olmanız gerekir.
Gülsüm KESKİN
SAĞLIKLI GÜNLER
Saf Beden Arzusu Sizi Ortoreksiya Nervozaya Sürükleyebilir – Gizem USANMAZ