SIFIR KALORİLİ BESİNLER

Son günlerde oldukça popüler olan sıfır kalorili besinler, birçok kişinin yakından ilgilendiği zayıflama gündemine oturdu. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen birçok insan günlük beslenmesinin çoğunu bu besinlerle oluşturmaya başladı. Bu besinlerin kaloriden tamamen yoksun olduğunu destekleyen bir çalışma henüz yok fakat kalori miktarlarının çok düşük olduklarını biliyoruz. Kereviz, marul, salatalık gibi kalori değeri çok düşük olan bu besinler cazip gibi görünse de, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan protein ve yağdan yoksundur. Aynı zamanda yalnızca bu ürünleri tüketmek günlük enerji miktarımızı da karşılamaz.

Vücudumuz dinlenme esnasında da belirli bir miktar kalori yakar. Bu bizim bazal metabolik hızımızdır (BMH). Her insanın bazal metabolik hızı aynı değildir. Kilomuz, yaşımız, cinsiyetimiz, vücut bileşimimiz bazal metabolik hızımızı belirleyen önemli faktörlerdir. BMH değerimiz günlük yaptığımız aktivitelere göre bir etkinlik değeri ile çarpılır. Bu değer hareketsiz (Sedanter) bireyler için 1.2 iken yüksek düzeyde aktif bireyler için 1.9 a kadar çıkabilir. Elde edilen bu sonuç günlük almamız gereken toplam kalori miktarı için kaba bir tahmin oluşturur.

Hesaba katmamız gereken bir diğer durum ise besinlerin termik etkileri ve sindirim aşamasında kullanılan enerji miktarıdır. Vücudumuz tükettiğimiz besinleri sindirebilmek için toplam kalori miktarımızın yaklaşık olarak %5-15 ini harcar. BMH ı 1840 kalori olan sedanter bir erkek için 90 ila 270 kalori arasında bir miktar yalnızca besinlerin sindiriminde kullanılacaktır. Buna ek olarak yaş, fazla kilo ve hareketsiz yaşam tarzı sindirimin verimini azaltacaktır. Yemeği yedikten birkaç saat sonra enerji harcamasında küçük bir artışa rağmen (yediğiniz besinler düşük kalorili olsa bile) kilo kaybına neden olmaz.

Düşük kalorili olarak bildiğimiz bitkisel kaynaklı bu gıdalar dengeli diyetin önemli bir parçası olmasına rağmen tek bir besine (ya da birkaçı) odaklanmak doğru değildir. Et ile birlikte tükettiğimiz zaman içerdiği vitamin ve mineraller dolayısıyla tamamlayıcı besindirler fakat tek başına günlük enerji miktarınızı karşılamadığı gibi tek başına sağlıklı bir diyet programı da oluşturmaz. Sağlıklı bir diyet programı vücudumuzun günlük alması gereken protein, yağ ve karbonhidrat dengesini ayarlamalıdır. Sağlıklı, güvenilir ve süreklilik sağlayacak kilo kayıpları için dengeli beslenmeniz gerektiğini unutmayın.

Sağlıkla kalın…

Yazar : Esma Nur Kılıç

 

Kaynak : http://www.eatright.org/resource/health/weight-loss/fad-diets/negative-calorie-foods-still-count

 

Genç Diyetisyenler Admini

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago