Diyetisyen Yasemin Çakır, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra özellikle de“Çakma / Sahte” diye tabir ettiği sahte diyetisyenlere dikkat çekti ve uyarılarda bulundu. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olan Çakır, dengeli beslenme, alternatif yiyecekler ve başlıca hastalık sebeplerini sıraladı. İşte Yasemin Çakır’ın sizlere önerileri…
“BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇSİSİZ”
“İnsanlarda çok daha fazla özen ve çeşitlilik gösterir.Fakat ülkemizde konuya beslenme gözüyle bakılmadığı için birçok hastalığın da nedenini oluşturuyor.‘Beslenme’ dediğiniz zaman, kişinin günlük karbonhidrat, mineral, protein, vitamin, yağ, su gibi ihtiyaçlarının karşılanması demektir. Bu çerçeveden bakılması gerekiyor. Oysaki biz, sadece bütçemize uygun yemek yiyoruz ve karnımızı doyuruyoruz. Günlük ihtiyaçlarımızın karşılanıp karşılanmadığını düşünmüyoruz. Yemek ve beslenme konusunda bilinçli bir toplum olduğumuzu söylemek çok zor. Bizim bütün çabamız, insanları bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.Yemek yemek çok önemlidir. Gerçekten özen gösterilmesi gerekiyor. Dikkatle yapılması gereken bir eylem.”
“DENGESİZ BESLENME HASTALIK SEBEBİ”
“Üniversiteden mezun olduğumdan beri bu konuda eğitimler vermeye çalışıyorum.
Çünkü karşılaştığımız hastalıkların neredeyse tamamı, yanlış beslenmekten kaynaklanıyor. Bu hastalıklardan kurtulabilmek için de bizim beslenmemizi düzenlememiz gerekiyor. Beslenmemize gereken önemi vermemiz gerekiyor. Hastalığa yakalanmış herkes, beslenme sorunu yaşamış ve yaşıyordur. Beslenmeyi düzenli hale getirdiğimiz zaman da bu kadar ilaç tüketimine gerek kalmayacak ve hastanelerimizin de yükü çok hafifleyecektir.
Bu, sorunu kökünden çözmek anlamına da gelmektedir.Çünkü her hastalığın temeli beslenme bozukluklarından veya yanlış beslenmekten kaynaklanmaktadır.”
“BÜTÇEYE GÖRE SAĞLIKLI BESLENME”
“Her bütçeye uygun, doğru beslenme şekli elbette yaratılabilir. Yeter ki bilinçlenelim. Bunun için vakit harcayalım. Her yiyeceğin üç beş tane alternatifi var. Biri pahalıysa, diğeriyle bu yapılabilir. Et pahalı bir yiyecek ama yerine yumurta ve peynirle aynı protein elde edilebilir. Ayrıca ekonomik durumları çok iyi olanların da aynı şekilde beslenme yanlışları var. Yani buradaki sorun doğru beslenmeyi öğrenemememizdir. Ülkemize obezite % 60’lara ulaştı. Bunun da en büyük nedeni yanlış beslenmemizden kaynaklanıyor. Bu çok ciddi bir sorun. Hareketsiz kalıp, yanlış beslenince de sorun daha da büyüyor.”
“ÇAKMA DİYETİSYENLERE DİKKAT!”
“Dünya Sağlık Örgütü beden/kitle indeksi yöntemini kullanıyor. Bunu herkes çok kolay yapabilir. Kilonuzu, boyunuzun karesine oranladığınız zaman, elde ettiğiniz rakam kadınlar için 18 ila 25, erkeklerde 19 ila 27 arasındaysa normal bir kiloya sahipsiniz demektir. Kadınlarda 25 ve üstü, erkeklerde ise 35 ve daha yukarılarda ise artık ‘obez’ denilecek kadar kiloludur diyebiliriz. Yanlış beslenmenin sonucunda sağlımızı kaybediyoruz açıkçası.
Her şeyden önce bu konuda eğitim almamış, birikimi olmayan birçok kişi, bu eğitimi vermeye başladılar. Çok acıdır ki, bunun da herhangi bir yaptırımı yok. O yüzden hiçbir eğitimi olmayan pek çok kişi ‘beslenme ve diyet’ uzmanı olarak, halkı yanlış beslenmeye yönlendiriyor ve kandırıyor. Ülkemizde birçok fakültede eğitimi veriliyor ancak bu fakültelerin kapısından geçmemiş olanlar ‘uzman’ olarak çalışmalar yapıyor.
Kitlelere önerilerde bulunuyorlar. Öncelikle bu yanlışın düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü halkın sağlığıyla oynuyorlar. Çakma diyetisyenlerin çalışmalarına izin verilmemelidir, çünkü bunlar halkın sağlığını bozuyorlar.Onun dışında dengeli beslenme kuralı tektir. Tüm besin öğelerinden, ‘dengeli ve yeterli miktarda tüketilmesi’ne ‘dengeli beslenme’ diyoruz.
Peki nedir bu besin öğeleri? Dört ana grup var. ‘Et grubu, süt ve sütten yapılan yiyecekler, sebze-meyveler, ekmek ve tahıllar.’ Örneğin şu anda çok gündemde, ‘ekmeği kesin’ diyorlar. Ekmek çok ciddi bir B1 vitamini kaynağıdır. İyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca maliyeti düşüktür. Doğru tüketildiği zaman, doğru miktarlarda tüketildiği zaman, vücudumuz için gerekli bir besin maddesidir. Sadece miktarını ve çeşidini iyi ayarlamak gerekiyor.”
Odatv.com dan Murat Sökdü’ nün haberinin devamı için aşağıdaki linki ziyaret etmenizi öneririz.
http://odatv.com/cakma-diyetisyen-oldurebilir-2212151200.html
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…