SAĞLIKLI BİR GEBELİK SÜRECİ İÇİN BESLENME TÜYOLARI
Merhaba sevgili anne adayları ben Erciyes üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi Bahar MAZMAN size bugün gebelik sürecinde beslenmede mutlaka dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya değineceğim J
Gebelik dönemi, insan yaşamını ömür boyu etkileyebilecek çeşitli beslenme bozukluklarının oluşmaması için beslenme açısından dikkat edilmesi gereken en önemli dönemdir.
Gebelikte iki amacımız vardır.
1)Annenin kendi gereksinmelerini karşılaması,
2)Fetüsün normal büyümesi ve gelişmesidir.
Peki bu iki amacımıza ulaşabilmemiz için nelere dikkat etmeliyiz?
1)Gebelikte artan demir gereksinmesinin karşılanamaması sonucu anemi gelişimini engellemek amacıyla et ve türevleri, sakatat, yumurta, kurubaklagiller, kuru üzüm, incir gibi demir içeriği yüksek besinler tüketmelerini öneririm.
-Anemik olanlar, adolesan ve sık doğum yapan anneler olmak üzere bütün gebelerde demir eklenmesi önerilmektedir.
2)Kemik dokusunun yapımı ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, fosfor gibi minerallerin yeterli düzeyde alımı önemlidir. Yeterli alınamaması sonucu kemiklerin yumuşamasına yani kemik dokusunun bozulmasına (osteomalasia) neden olur. Bunun oluşumunu engellemek adına kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, pekmez, fındık, kurubaklagiller gibi besinlerin tüketimi önemlidir.
3)En büyük D vitamini kaynağımız olan güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanmalıyız.
4)Gebelikte barsak hareketlerimiz yavaşlar bu da olası bir kabızlığı beraberinde getirebilir. Bunu engellemek adına posa içeriği yüksek sebze ve meyvelerin çiğ olarak tüketilmesi yada kuru kayısı, incir gibi besinlerin tüketilmesi bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur.
5)Basit şeker dediğimiz çay şekeri ve benzeri besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
6)Bir başka önemli konuda iyotun yeterli düzeyde alınmasıdır. İyot gereksinmesinin karşılanamadığı durumlarda bebekte çeşitli anomaliler, fetüste düşükler, ölü doğumlar, zeka geriliğine sebep olabilir. İyot yetersizliği oluşumunu engellemek için iyot gereksinmelerini gebelik öncesi diyetle karşılanması diyetle karşılanamadığı durumlarda ise yemeklik tuzun iyotlanması temel çözümdür. Deniz ürünleri iyotun önemli kaynaklarındandır.
7)Folik asit gereksinmesinin karşılanamaması durumunda nöral tüp defektleri (NTD) ve annede megaloblastik anemi oluşur. Bunun önüne geçmek adına folik asitten zengin karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnıbahar, et, yumurta, süt ve türevleri gibi besinlerle beslenmeye dikkat edilmelidir.
8)Bir başka önemli konuda gebelik sürecinde kafein alınmalı mıdır yoksa alınmamalıdır? Bu konu hakkında çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Journal of American Medical Association (JAMA) yayınlanan bir araştırmada günde 1-2 fincan kahve içen kadınlarda düşük yapma riskinin içmeyenlere göre %30 daha fazla olduğu, 4 fincana çıkarılması durumunda riskin %40 ‘a çıktığı gözlenmiştir. Kafeinin aşırı alımı erken doğuma neden olabilmekte ayrıca çeşitli minerallerin emilimini engellemektedir.Bundan dolayı gebelik sürecinde kafeinden uzak durmada fayda vardır.
9)Gebelikte sigara ve alkol kullanımına HAYIR! Gebelik döneminde alkol ve sigara kullanımı fetüste büyüme ve gelişme geriliği, eklem anomalileri, gibi bozukluklara neden olmakta ayrıca düşük ve erken doğum riskini de artırmaktadır. Bunu engellemek adına gebelik dönemi boyunca alkol ve sigara kullanımı önerilmemektedir.
10)Tabi ki de son olarak dengeli bir beslenme yanında düzenli hafif bir egzersiz de önemlidir.
Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmeniz dileğiyle :
BAHAR MAZMAN : 30 eylül 1995 yılında Hatay\ İskenderun da doğdu. İskenderun Demir Çelik Anadolu lisesinde okudu. Şuanda Erciyes üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi -Beslenme ve Diyetetik bölümü 3. sınıf öğrencisidir.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…