Diyabetlilerin gebeliğe hazırlanması için “Riskli Gebe Takip Programı” geliştirilecek. Gebenin doğum sürecini hastalığa uygun geçirmesi sağlanacak. Diyabetli kişilerde klinik özelliklerine göre 3 ile 6 ayda bir diyabet tespit ve takip testi olan “A1C” ölçümü yapılacak.
AKTİVİTE ALANLARI
Toplu yaşanan okullar, yurtlar, işyerleri, cezaevi ve kışlalar gibi yerlerde sunulan beslenme hizmetlerinin diyabeti önleyecek şekilde yapılması için çalışmalar yürütülecek. Ayrıca bu tarz yerlerde fiziksel aktivite alanlarının oluşturulması sağlanacak.
Fen bilgisi derslerinde işlenecek
Çalışmaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak diyabetin fen bilgisi derslerinde yer alması da sağlanacak, eğitim araç-gereçleri hazırlanacak. Öğrencilerin Dünya Diyabet Günü etkinliklerine katılmaları sağlanacak. Hastalıkla ilgili toplumsal çalışmalarda görev almaları konusunda teşvik edilecek.
Yüzde 45’i hasta olduğunu bilmiyor
Bakanlık verilerine göre 7milyon diyabet hastasının yüzde 45’i hasta olduğunun farkında değil. Toplumsal farkındalığın artırılması için siyasi liderler, bilim insanları ve sanatçılar rol model kişiler seçilecek. Bu kişilerle kampanyalar yapılacak.
SELVİ ÇELİK – BUGÜN GAZETESİ
http://saglik.bugun.com.tr/bakanlik-harekete-gecti-haberi/754558