Sağlığınız için “HAYIR” diyebilmelisiniz.

Elif Melek Avcı

SAĞLIĞINIZ İÇİN ‘HAYIR’ DİYEBİLMELİSİNİZ

Ramazan ayını geride bırakırken tüm canlılığı ve heyecanıyla bizi bekleyen Bayram’a adım adım yaklaşıyoruz. Yaklaşık bir ay boyunca 17-18 saat süren orucun ardından beslenme alışkanlıklarını yeniden inşa etmek ve vücudu buna adapte edebilmek sağlık açısından önemli.  Bayramların klasiği olan, bölgelerin beslenme alışkanlıklarına göre değişebilen ama temelde başta baklava olmak üzere zeytinyağlı yaprak sarmanın, börek çeşitlerinin tercihe göre et yemeklerinin olduğu misafir ağırlama menülerine karşı ölçülü yaklaşmak gerekmektedir… Yanında ikram edilen gazlı, şekerli içecekler yerine daha sağlıklı tercihler yapılabilir (taze sıkılmış meyve suyu, ayran…)

Misafirliğin başlangıcında ikram edilen şeker, çikolata ve türevlerinden bazıları, şekerli besinler, şekerli – gazlı – tatlandırılmış içecekler, kek, şeker, marmelat türleri ve daha birçok işlenmiş gıda Glikoz Şurubu, diğer adıyla Mısır Şurubu içerebilir.  Mısır Şurubu mısır nişastasından elde edilmektedir. Gıda endüstrisinde sakarozdan daha ekonomik ve tatlı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bunun yanında sakaroza göre daha iyi çözünmesi, lezzet ve tüketim kalitesini artırması, koruyucu etkisinin olması gibi birçok nedenle tercih ediliyor.  Fakat sağlığa olan etkileri tartışmalıdır. Örneğin daha az insülin salgılanmasını gerçekleştirmesiyle doyma hissini etkilemesi, insülinin az salınmasından dolayı kanda şeker miktarının yüksek kalması, früktozun fazlasının trigliseride çevrilip yağ dokuda depolanması gibi olumsuz etkilerinin olabileceği belirtilmiştir. Bu ihtimallere karşı bireylerin etiket okuma alışkanlığı edinmesi ve gıdalara yaklaşımın bilinçli olması gerekmektedir.

Hayatın her karesinde olduğu gibi bayramlarda da sağlıklı ve dengeli beslenmek kişisel sağlığımız açısından önem taşımaktadır. Özellikle kronik hastalıkları olan kişiler beslenme programlarının dışına çıkmamalı, yasak gıdalara dikkat etmeli ve porsiyon ölçülerinde titiz davranmalılar.

Bu süreçte çocukların tükettikleri gıdalara özen gösterilmelidir. Çok fazla şeker ihtiva eden yiyecek ve içeceklerden uzak tutulmalı, olabildiğince miktarı kısıtlanmalıdır. Aksi takdirde diş çürükleri ve daha başka problemler yaşanabilir.

Beslenmenizde sağlıklı tercihler yaparak, porsiyon kontrolünüzde titiz davranarak, ikramı yapan sevdikleriniz olsa bile sağlığınız için HAYIR diyebilmeniz dileğiyle, İyi Bayramlar…


[vc_cta h2=”Yazar : Diyetisyen Elif Melek AVCI ” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]
Elif Melek Avcı

Diyetisyen - Yüksek Lisans Öğrencisi

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago