Saç Dökülmeleri ve Beslenme
Güzel hanımlar güzel beyler. Evet bir yanlışlık yok. Güzel sıfatının bir cinsiyeti olamayacağı gibi bu güzelliğin önemli parçası olan saçlarımızı sevmek için de böyle bir farklılık söz konusu değil. Öyleyse saçlarını seven herkesi yazımı okumaya davet ediyorum. Saç dökülmesinden ve beslenmemizin bu duruma yansımalarından bahsedeceğim.
Saçlar cansız olmakla birlikte ortalama 0.35 mm uzayarak sürekli üretilip, dökülmektedir. Saçlı deride ortalama 100.000 saç bulunduğunu ve bir günde bunun 100-150 kadarının kayba uğradığını biliyor muydunuz? Bu sayıyı korkunç bulanlar için üzülerek ilave etmeliyim ki yıkama, çekme, hastalık, ilaç kullanma gibi travmatik durumlarda bunun 450-500’e ulaşabildiğini üzülerek söylemek zorundayım.
Kıllar, kemik iliğinden sonra bedenimizde en hızlı gelişen dokudur. Dolayısıyla saçları üreten kıl falikülleri bu biyosentez aktivitelerinde kullanacağı kaloriye, proteinlere, eser element ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Saç dökülmelerine neden olacak eksikliklere, yetersiz beslenme durumları, malabsorbsiyon, uzun süreli parenteral nütrisyon, alkolizm, malignensiler, siroz, kronik böbrek yetmezliği, kistik fibroz gibi durumlar neden olabilir. Saçların gelişiminin kalitesi ve miktarı diyetimizin kalitesiyle birebir örtüşse de yoğun bir bilgi kirliliği söz konusu. Bu noktada bazı destek ürünleri gereksiz tüketilerek yarar sağlamadıkları gibi dengeleri de bozarak zararlı, toksik olabilirler. Ya da beslenmemizdeki dengesizlikler saçlarımızın kaybına sebep olabilir.
Gelin diyetimizin köşetaşlarını saç dökülmesi çerçevesinden biraz inceleyelim.
Saç dökülmesi ve alopesi sosyopsikolojik sağlığını doğrudan etkiler. Sağlıklı saçların, aynaya bakan gülümseyen suratların yolunun da sofralarımızdan geçtiğini unutmayalım. Yine de saçları dökülen hasta değerlendirilirken 3-4 ay öncesine kadar beslenme alışkanlıkları sorgulanmasında fayda olduğunu belirtmekte fayda var.
Ve unutmayın yemek yemek bir şeydir ; doğru beslenmek ise her şey.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…