Günlük hayatımızda genellikle belli bir düzene sahibizdir, düzenli uyku,düzenli okul saati,düzenli işe gitmek gibi.Vücudunda belli bir düzeni, ritmi, sürekliliği vardır.Her an nefes almalı ,su içmeli,hareket etmeli ,kalp atımı olmalı,kan damarlarda dolaşmalı. Beslenmenin de belli bir düzeni var olmakla birlikte, bu düzen çoğunlukla kişi tarafından ertelenir veya baştan savma yapılır veya dışarıya bağımlı -ne bulursam yiyeyim- mantığında olunur. Ramazan ayında oruç tutarak zaten düzensiz olan beslenme anlayışımız, beslenme alışkanlığımız daha da düzensiz hale gelir. Ramazan ayında genelde ya 2 öğün yada sahura kalkmadan sadece iftar yapılarak 1 öğün yenilir. Ramazan da olması gereken öğün düzeni bu değildir.Mutlaka 3 öğün beslenilmelidir.Mutlaka sahur yapılmalıdır ve iftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapılmalıdır.
Öğün düzenini bu şekilde sağladıktan sonra öğün içeriğinde de bir restorasyon yapmalıyız.Çoğunlukla sahur için tercih ettiğimiz gıdalar; beyaz unla yapılan bazlama, poaça , yağlı gözleme ,kızartılmış mayalı hamur işleri , patates kızartması tercih edilir.
İçecek olarak şekerli çay veya meyvesuyu veya şekerli komposto suları tercih edilir.Sağlıklı bir beden için ,kronik hastalıklardan uzak kalmak için olması gereken bu tarz bir öğün içeriği değildir.
Sağlıklı ve dengeli diyebileceğimiz bir sahur menüsünde 4 besin grubundan yeterli miktarda almamız gerekir. Besin gruplarımızı sayacak olursak;
1-Süt grubu(süt,yoğurt,ayran,cacık,
2-Et grubu(yumurta ,köfte,kuşbaşı,tavuk göğüs eti,tavuk bageti,tavuk butu-derisiz olmalı,balık,ton balığı,alabalık,Norveç somonu)
3-Tahıl grubu(başta ekmek ama tam buğday veya çavdar veya kepekli undan yapılmış ekmek tercih edilmeli,kepekli makarna,tam buğday unundan yapılmış makarna,bulgur pilavı,pirinç pilavı,sarmalar,dolmalar,börek çeşitleri,çorbalar,
4-Sebze –meyve grubu(günde en az 2-3 porsiyon sebze ve 2-3 porsiyon yenilmeli)
İşte bizim sahurda mutlaka bu saydığımız 4 besin grubundan bir tanesini tercih etmiş olmamız sağlıklı beslenmediğimizi gösterir.
Aynı zamanda ‘’su’’ da bir besin öğesi olduğu için günlük tüketmemiz gereken 2 lt suyun 1 lt sini sahurda tüketebilmemiz gerekmektedir.Sahurda çay içilmemelidir,çünkü her bitki çayının idrar söktürücü etkisi vardır.Sıvı tüketimi başta su,ayran,cacık,şekersiz veya tatlandırıcı ile yapılmış komposto suları veya dinlendirilmiş madensuyu içerek sıvı ihtiyacımızı ve aynı zamanda mineral ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Şekerli meyve suları içmeyerek şişmanlıktan ve şeker hastalığından da uzak durmuş oluruz.
Şeker hastalığı,kalp hastalığı,tansiyon hastalığı olan kişilerin besin tercihleri daha fazla detay içerir.Az tuzlu veya tam tuzsuz yemeli,şeker ve şeker içeren besinler,bal,pekmez vb. besinler kesinlikle yenilmemelidir.Ve Ramazan öncesi bir doktor veya diyetisyen kontrolünden geçilmelidir.
Porsiyon ölçüsü kişinin yaş,cinsiyet,günlük harekeliliği veya fiziksel aktivite durumu ve özel durumlarına(kansızlık,kabızlık ,gastrit,reflü,diabet,
Özel bir hastalığı,özel bir durumu olmayan normal sağlıklı bir insanda örnek bir sahur menüsü hazırlayacak olursak şu şekilde olabilir:
SAHUR :
1-1.5 KİBRİT KUTUSU KADAR (LIGHT,YAĞSIZ,AZ YAĞLI,LOR,KEÇİ ) PEYNİR(30-45 GR.)
1 ADET YUMURTA (tok tutar,hergün yenilmeli)
2 -4 DİLİM ÇAVDAR VEYA TAM BUĞDAY EKMEĞİ -50 GR.-100GR.
3 TÜM CEVİZ VEYA 10 ADET ÇİĞ BADEM
3 ADET KURU KAYISI VEYA 3 ADET HURMA
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER(TERE,ROKA,DEREOTU VB.),DOMATES,SALATALIK(SIZMA ZEYTİNYAĞLI)
SU(1 LT.) VEYA ŞEKERSİZ KOMPOSTO SULARI VEYA ŞEKERSİZ MADEN SUYU(AÇIP,BARDAĞA BOŞALTIP,YARIM SAAT DİNLENDİRİP ÖYLE İÇİN!)
4 KAŞIK YOĞURT(1 ÇORBA KAŞIĞI SADE YULAF EZMESİ+1 TATLI KAŞIĞI ÇÖREKOTU EKLEYİN!) VEYA 1 SU BARDAĞI KEFİR VEYA 1 SU BARDAĞI LAKTOZSUZ SÜT(200ML.)
Görüldüğü gibi tüm besin gruplarını bir arada yiyerek hem besin öğelerinin emilimini artırmış hem de vücüdun neye hangi besin öğesine ihtiyacı varsa sağlıklı pişirme yöntemleri ve sağlıklı besin tercihleri yaparak bedenimize yatırım yapmış hastalık yapıcı etmenlerden uzak durmuş oluruz.
İftar malum yaz saatine göre 20.30 sularında olacak.Öğün saati geç bir vakte denk geliyor.Geç yenilen yemekler eğer çok yağlı,kızartılmış,şekerli,
İFTAR:
SU,1 ADET HURMA VEYA 1 ADET KURU KAYISI ( İFTARI AÇALIM)
1 PORSİYON IZGARA ET VEYA SEBZEYLE BİRLİKTE ET(6 ADET KÖFTE VEYA 2 ADET BAGET VEYA 1 ADET BUT VEYA 1 ADET BALIK VEYA 1 ADET TON BALIĞI )
MEVSİM SALATA(TERE,ROKA,DEREOTU ,DOMATES,SALATALIK,MARUL VB.)( SIZMA ZEYTİNYAĞLI)
1 DİLİM KARPUZ-isteğe bağlı
1 KASE ÇORBA,1 -3 İNCE DİLİM ÇAVDAR EKMEK -25 GR. -75 GR., 4 ÇORBA KAŞIĞI SEBZE YEMEĞİ(ETLİ OLABİLİR) VEYA 4 KAŞIK ETLİ KURUBAKLAGİL YEMEĞİ VEYA 3 KAŞIK BULGUR PİLAVI VEYA İNTEGRAL (tambuğdayunuyla yapılmış) MAKARNA VEYA 1-2 ADET BİBER VEYA KABAK DOLMA VEYA 2 -4 ADET YAPRAK SARMA
1 KASE CACIK VEYA 1 SU BARDAĞI KEFİR VEYA 4 KAŞIK YOĞURT
Restaurant veya özel davetlere gittiğimizde veya evimizde ana yemekten önce sunulan iftariyeliklerden tercih ettiğimizde yediğimiz besin hangi besin grubuna aitse onu azaltarak vücudumuza aldığımız kaloriyi dengelemiş oluruz. Benim şahsi görüşüm iftariyelik tarzında bir tabak hazırlamaya gerek yoktur.Çünkü hazırlanan gıdalar tereyağı,bal,peynir,pide,beyaz ekmek,börek tarzında extra kalori alımına sebep olur.
Su tüketimi vücudumuzun %60-70’ i su dan oluştuğu için ve vücutta oluşan tüm reaksiyonlar sıvı çözelti içinde cereyan ettiği için su tüketimi son derece önemlidir.Ortalama günde 2-2,5 lt su tüketilmelidir.Bunun yarısı sahur ve yarısı iftar şeklinde içilebilir.
Ramazanda uzun süre aç kalındığı için tatlı ihtiyacı ,su ihtiyacı kadar fazla olur.Her güne bir tatlı yenebilir fakat düşük kalorili,besin kalitesi yüksek sütlü tatlıları veya kalorisi düşük dondurmaları tercih etmeliyiz. Çünkü diğer şerbetli ve kızartılmış tatlılar ,baklava,tulunba,revani,
Tabi ki yemek yemenin dışında diğer aylarda önerdiğimiz gibi ramazan ayında da hergün fiziksel aktivite şart,özel durumu,sağlık problemi olanlar hariç hergün 30 dk tempolu bir yürüyüş ya da egzersiz yapılmalıdır.Örneğin iftardan 2 saat sonra yapılabilir .
Ramazan ayında bitkisel çaylara da yer verilebilir.Örneğin sindirim için rezene çayı içilebilir.İştah kontrolü için çubuk tarçın,taze nane yaprakları ,adaçayı,yeşilçay,melisa çayı ,rooibos çayı ,zencefil çayı kullanılabilir.Koyu yeşil yapraklı sebzelerden dereotu,taze nane iştah kontrolü sağlar.Tere,roka hem yakıcı hem de metabolizmamızı hızlandırıcı etkilere sahiptir.
Bu ramazanda ve diğer günlerde sağlıklı ve dengeli beslenmek her zaman birincil önceliğimiz olsun.
Sağlıcakla,
Dyt. Selma Öztürk
Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Şef Diyetisyeni
Haziran-2014
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…