Dyt. Emine Feyza Nur Güven - Protein Tozu Gerçekten Gerekli mi
Dyt. Emine Feyza Nur Güven - Protein Tozu Gerçekten Gerekli mi

PROTEİN TOZU GERÇEKTEN GEREKLİ Mİ?

Dyt.Emine Feyza Nur GÜVEN
Dyt.Emine Feyza Nur GÜVEN

Piyasada çeşitli marka protein tozu ve protein barları bulunur. Bu ürünler genellikle kas büyüklüğünü ve gücünü artırıp toparlanma sürecini kısaltacağını iddia eder.

Özellikle son dönemlerde kas büyümesi için fazla protein tüketimine yönelim artmıştır. Ancak protein kaslarda direk depolanmaz. Kas büyümesi yeterli protein varlığında egzersize bir cevap olarak meydana gelir.

 


protein egzersiz
protein egzersiz
Son zamanlarda sporcu beslenmesinde özellikle vücut geliştirme, kas kütlesini artırma ile ilgilenen kişilerin protein tozlarından yüksek oranda faydalandıkları ancak profesyonel bir destek almadıkları görülmüştür.  Bilinçsiz bir şekilde kullanılan destekler yarardan çok zarar oluşturabileceği ve oluşabilecek beslenme problemlerinin dikkatle incelenmesi gerekmektedir

Sporcularda günlük protein gereksinmesi 1.2-1.7 g/kg olması gerekir. Bu gereksinmeyi karşılamak için pahalı destek ürünlerinden sağlanan protein, dengeli bir diyette bulunan proteinden üstün değildir. Kuvvet ve dayanıklılık sporcuları, spor yapmayanlardan daha fazla proteine gereksinim duyar ve artan gereksinimlerini diyetleri ile karşılayabilir. Unutmamamız gereken bir şey var evet sporcularda protein ihtiyacı daha yüksektir ama aynı zamanda almaları gereken enerjide spor yapmayanlara oranla artmıştır. Protein desteklerinin (supplement) kullanımına gerek kalmadan profesyonel uzmanlarla sporcuların diyetleri düzenlenerek almaları gereken protein besinlerle karşılanabilir.

Protein uygun bağışıklık sistemi, sağlıklı saçlar ve kas büyümesi için gereklidir ancak protein destekleri kişinin alması gereken protein diyetle karşılanamadığı durumda yarar sağlar. Önerilenin üzerinde protein ne bağışıklık sistemini güçlü kılar ne de saçları parlak. Spor yapanların unutmaması gereken bir şey yüksek miktarda protein alımı dehidratasyona neden olur ve vücutta yağa çevrilerek sporcunun performansını olumsuz etkiler.

 

Son olarak besin takviyelerinin geniş marka seçenekleri ve online temin edilebilme olanakları nedeniyle besin takviyelerinin güvenilirliği açısından sorunlar olduğu, besin takviyelerinde yasaklı pro-hormon kalıntılarına rastlandığı sonucuna varılmıştır.

protein tozları
protein tozları

Hem profesyonel sporcular hem de spor yapan kişiler yasaklı madde içeren ve doping ajanı ile kontaminasyon riski olan ergojenik destekler hakkında bilgilendirilmelidir. Diyetlerinin düzenlenmesi ve danışmanlık uygulanması antrenörlerin ve spor eğitmenlerinin besin takviyesi kullanım tavsiyelerinden kaçınılmalı, sporcuların beslenme bilimini bilen profesyonel bir uzmanla çalışmaları teşvik edilmelidir.

Diyetisyen Emine Feyza Nur GÜVEN

mail-grubu