Bağırsaklar vücudumuzun 2.beynidir. Bu yüzden bağırsaklarımızın ve sindirim sistemimizin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması çok önemlidir. Uzun vadede iyi çalışmayan sindirim sistemi ileride hemoroid, reflü gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bağırsakların en iyi şekilde çalışmasını sağlayan temel faktörleri uygulayarak daha düzenli bir sindirim sistemine kavuşmak mümkün. Bunun yanında bağırsak dostu probiyotik bakterileri de beslenme düzenimize katmamızda fayda sağlayabilir. Peki nedir bu probiyotikler ?
Probiyotik Nedir ?
Probiyotikler barsak florasında dengeyi geliştirerek, kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerine olumlu etki yapan, yararlı ve canlı mikroorganizmalardır.
*Probiyotikler immun sistemi güçlendirerek enfeksiyonlarla mücadele sağlar.
*Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırarak bağırsakların hareketlerine yardımcı olur.
*Zararlı maddelerin bağırsak duvarına tutunmasını engeller ve bağırsak geçirgenliğini azaltır.
*Kronik iltihabı hastalıkların oluşumunu engeller. İltihabı barsak hastalıklarının tedavisinde doktor kontrolünde kullanılabilinir.
*Kabızlığı ve ishali tedavi eder.
*Florayı değiştirerek bağırsak kanseri riskini düşürür.
*Ağız yoluyla alınır ve bağırsakta doğal olarak yaşayabilir.
Probiyotik Gıda Nedir ve Hangi Gıdalar Probiyotik İçerebilir ?
Yeterli miktarda probiyotik bakteri içeren gıdalara probiyotik gıda denir. Genelde Lactic Bacteria ailesinden gelen Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptokokkus cinsi bakterileri içerir. Ürünün raf ömrü boyunca içerisindeki probiyotik bakteriler canlılığını devam ettirebilmelidir. Ayrıca probiyotik bakteriler immun sistemi uyarabilmeli, kısa süreli de olsa barsakta kolonize olabilmeli, doğal mikrofloraya adapte olabilmeli ve gastrointestinal kanalda canlı kalabilmelidir.
Probiyotik Ürünler Hangi Şekillerde Satılır ?
Yoğurt
Kefir
Dondurma
Fermente süt
Peynir
Ayran
Bebek mamaları ve sütleri
Kapsül şeklinde ilaçlar
Normal Yoğurt Probiyotik Bir Ürün müdür ?
Normal yoğurt yapımında Lactobacillus ve Streptokokkus kültürü kullanılır. Böylece vücudumuza milyarlarca bakteri alırız. Fakat bu bakteriler safraya, mide asidine, pankreas hücrelerine ve ince bağırsaktaki panet hücrelerinden salınan lizozime dayanıksız olduklarından canlı kalamazlar, dolayısıyla kolonize de olamazlar. Bu yüzden probiyotik bakteri değilerdir. Probiyotik özelliğe sahip Lactic asit bakterileriyle yapılan yoğurtlar probiyotik ürünlerdir. Yalnız son zamanlarda normal yoğurdun içine de, probiyotik özelliklerinin daha güçlü olması için ek olarak probiyotik bakteriler de konmaktadır.
Kefir Probiyotik Bir Ürün müdür ?
Kefir inek, keçi ve koyun sütünden, süt asidi ve alkol fermentasyonuyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı ve hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Kefir üretiminde Lactobacillus bulgaricus, Candida kefir, Lctobacillus acidhopilus gibi mikroorganizmaların bulunması sonucu süt asidi, etil alkol ve karbondioksit meydana gelir yani süt fermente olur. Kefir taneleri içerisinde laktozu fermete eden laktik asit bakterileri ve laktozu fermente edemeyen mayalar bulunur. Bu özelliğiyle probiyotik ürün olarak anılır ve kefirin insan sağlığına olan yararı yüzyıllardır bilinmektedir.
Çocuklarda Kullanımı
Çocuklarda probiyotik kullanımı oldukça faydalı olmakla birlikte, karın ağrısı şikayetleri daha az görülmekte ve antikbiyotik kullanımına daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca erken doğan bebekleri hastane enfeksiyonlarına karşı korur ve erken doğanlar ile sezeryan doğanlarda geç oluşan barsak florasının mukozal savunma sistemi için de yararlıdır.
Yaşlılarda Kullanımı
Yaşlılarda probyotik kullanımından bahsetmek gerekirse; yaşlılarda immun sistemde yetersizlik, gastrointestinal sistemde yavaşlama, vücut direncinde ve bedensel fonksiyonlarda zayıflama görülür. Bakteriyel florada mikrop sayısı artarak, yararlı bakteri sayısında azalma gerçekleşir. Bu nedenle yaşlıların probiyotik ürünlerle beslenmeleri sonucu barsak florasının bozulan dengesi düzelir, immun sistemleri güçlenir. Bu bağlamda yaşlılara probiyotik içeren fermente süt ürünlerinin tüketimi önerilmelidir.
*Probiyotikler geçici kolonizasyona neden olduklarından her gün alınmaları tavsiye edilir. Düzenli kullanım ile barsaktaki zararlı bakterileri kontrol altına almak mümkündür.
*Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanımı çocuğun alerjik ve enfeksiyöz hastalıklardan korunmasını sağlar.
Prebiyotik Nedir ?
Prebiyotikler üst gastrointestinal sistemde sindirime uğramadan kalın bağırsağa geçen ve orada bazı bakterilerin sayısını, hareketlerini düzene sokan besin maddeleridir. Prebiyotikler kompleks karbonhidrat yapısındadır ve suda çözünebilir. Lactobacilli, Bifidobacteria gibi bazı bakterilerin çoğalmasını uyarırlar.
Prebiyotikler de bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler. Bağırsak bakteriyel dengesini yeniler ve bağırsak kanseri riskini düşürür.
Frukto-oligosakkaritler, insülin, laktilol, laktuloz, galakto-sakkaritler hidrolize olmadan ve absorbsiyona uğramadan yani ince bağırsağa gelmeden direkt olarak kalın bağırsağa geçerler.
Bağırsak aktivitelerinizi düzene sokmak için probiyotik ve prebiyotik ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…