İnsanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri sağlıklı bir gastrointestinal sisteme sahip olmaları ile mümkündür. Bunu intestinal mikroflora sağlamaktadır.
Bağırsağın ikinci beynimiz olduğu ve sağlığının korunmasının önemli olduğu konusunda bazı çalışmalar bulunmaktadır. Bağırsak sağlığını korumak, bağırsağın yararlı mikroflorasını güçlendirmek amacıyla probiyotik, prebiyotik gibi gıda takviyeleri kullanılmaktadır. Peki nedir bu probiyotik, prebiyotik ?
Yararlı bakterilerin kullanımı yıllardır insanların gündeminde . İnsan sağlığına yararlı canlı bakteri ya da besinde bulunan yararlı bakteriye probiyotik denir. Probiyotikler doğrudan veya yiyecek içecekle alınır. Probiyotikler bağırsak duvarını kaplayarak koruyucu bir tabaka oluştururlar. İlk probiyotik süt olarak kabul edilir. Yararlı bakterilerin özel suşları kullanılır. Bunlar genelde Bifidobakteria ve Laktobasili gibi bakterilerdir.
Etkin bir probiyotik;
1)Konakçıya fayda sağlamalı
2)Toksik olmamalı
3)Gastrointestinal kanalda canlı kalabilmeli
4) Oral tüketileceği için tadı hoş olmalı
5) Konakçıdan izole olabilmeli
6) Sindirimi kolaylaştırmalı
7) Probiyotik insan kökenli olmalı
Probiyotik içeren besinler ;
Yoğurt, Peynir, Kefir,Turşu, Ayran,Bitter çikolata
Probiyotiklerin yapımında görev alırlar. Diyetle alınırlar, sindirilmezler ancak fermente olurlar. Laktobasili, Bifidobakteria, Eubacteria gibi belirli bakterilerin seçici olarak çoğalmalarını uyaran ve onların enerji kaynağı olan karbonhidratlardır.Gastro intestinal sistem enzimlerine karşı dirençlidirler. Hidrolize olmazlar, emilmezler. Bu prebiyotikler kolona geldiğinde bakterilerin fermantasyonu sonucu kısa zincirli yağ asitleri oluşur ve pH düşer. Bu ortam yararlı bakteriler için uygundur. İnülin, früktan, ve galaktooligosakkarid başlıca prebiyotiklerdir. Sebzelerin prebiyotik miktarları çiğ olduklarında pişmiş hallerine oranla yaklaşık iki kat fazla.
Yer elması, sarımsak, soğan, pırasa, pancar, rezene, lahana, bezelye, elma, muz, şeftali, karpuz, nar, kurutulmuş meyveler, nohut, mercimek, barbunya, kuru fasülye, buğday kepeği, yulaf, kaju
KAYNAKÇA
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…