POSA(LİF)
Posa, vücudumuz için enerji sağlayan karbonhidratın bir türüdür ve meyvelerde, sebzelerde, kurubaklagillerde ve tam tahıllarda bulunmaktadır. Vücudumuz enerji kaynağı olarak posayı etkin kullanamamaktadır ancak posa sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.
Kalp hastalıkları: Posa vücudumuzda kanda bulunan fazla kolesterolün azalmasına yardımcı olarak kalp hastalığına karşı korumaktadır.
Zayıflama Çayı Kullanımı ile Gelişen Akut Hepatit
Vücut ağırlığı yönetimi: Posa, mideden sindirim kanalına geçecek olan besinlerin geçiş hızını yavaşlatır. Böylece daha uzun süre tokluk hissi yaşarız. Ayrıca posa içeriği yüksek olan besinlerin büyük çoğunluğunun içerdiği enerji de azdır.
Diyabet: Posa, vücutta besinlerin akışını yavaşlattığı için öğün sonrası kan şekeri seviyesini düşürerek diyabetli hastaların kan şekeri regülasyonuna yardımcı olur.
Sindirim sorunları: Posa, sindirim ve emilim yapılan organlarda besinin hacmini arttırır ve böylece barsak hareketlerinin gelişmesine yardımcı olur.
Günlük diyetle alınan posanın tavsiye edilen miktarı her 1000 kkal’de 14 gram ya da kadınlar için 25, erkekler için 38 gramdır. Kişinin posa ihtiyacı, gereksinim duyduğu enerji miktarına bağlıdır. Tam tahıllar ve kurubaklagiller, meyveler ve sebzelerden daha fazla posa içermektedir. Ancak bu besinlerin tümü posa kaynağı olarak sayılır. Yiyeceklerde bulunan posa miktarını arttırmak için birkaç ipucu vermede yarar görüyorum:
- Hazırladığınız yiyeceklere yulaf ekleyebilirsiniz.
- Salatalarınıza veya çorbalarınıza kurubaklagil ekleyebilirsiniz.
- Sandviçlerinize , makarna veya erişte gibi yemeklerinize mutlaka salata ekleyin.
- Tatlı olarak tükettiğiniz yiyeceklerinize meyve ekleyin.
10 Kilo Verdiren Bitki Çayı
Ayrıca en önemlisi vücudumuzun ihtiyacı olan suyu eksiksiz olmaktır. İhtiyacımız olan posa miktarını ise günden güne arttırmak aniden çok fazla posa almaktan çok daha yararlı olacaktır.
KAYNAK: www.eatright.com
Sağlıcakla ve muhabbetle kalın.
Dyt. Melis Ece BORAN