Polikistik over sendromu (PCOS) dünya genelindeki kadınların %5 ile %10’unu etkileyen oldukça yaygın endokrin bir bozukluktur (1).
Genellikle genç kadınları etkileyen polikistik over terim olarak, yumurtalığın içinde gelişmemiş ve ya az gelişim göstermiş yumurta hücrelerinin, yumurtalık çeperinde çok sayıda milimetrik ebatlarda bulunması durumunu ifade eder. Polikistik over sendromu ovulasyon bozukluğu, hiperandrojenizm, ultrasonografide polikistik görünümlü overler ile karakterizedir (2,3).
Bulguların, semptomların heterojen olması ve bireyler arası farklılık göstermesi sebebiyle günümüzde tanı kriterlerinde fikir birliğine ulaşılamamıştır (4).
Birçok kadının günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen PCOS’un temelinde yatan etken tam olarak bilinmemekle birlikte; çevresel ve genetik faktörlerin hastalığın gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir (5). Patogenezindeki en önemli faktör hiperandrojenizmi güçlendiren, metabolik sendromun artmasına sebep olan insülin direncinin varlığıdır. (6,7) PCOS’lu kadınların kilolu olup olmamalarından bağımsız olmak üzere %50 ile %70’inde insülin direnci gelişme riski vardır (8).
İnsülin direnci uzun dönemde obezite, hipertansiyon, dislipidemi, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, bozulmuş glikoz toleransı ve tip 2 diyabet gibi sağlık problemleri için risk oluşturabilir (9). Ayrıca insülin direncinin etkisi ile seks hormon bağlayıcı globülin (SHGB) düzeyinin düşmesi ve serum testosteron düzeyinin yükselişi, hiperandrojen bulgularından en önemlisi olan hirşutizm prevelansında artışa sebep olmaktadır (10,11). İnsülin duyarlılığını düzenlemek bu sendromun tedavisindeki ilk basamaklardan birisidir (12).
Obezite, polikistik overli kadınların %35 ile %60 ‘inde görülür. Obez olan kadınlarda menstrual düzensizlik, anovulasyon ve infertilitenin görülme riski daha yüksektir. Vücut ağırlığının %5 ile %10’unun kaybı sonucunda insülin düzeyleri ve üreme fonksiyonlarında düzelme meydana gelmiştir (8).
Polikistik overda tedavi yöntemlerini; cerrahi, ilaç ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri olmak üzere 3 başlık altında toplayabiliriz (5). Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi PCOS’lu hastalarda ilk tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir (13). Farklı diyet bileşenlerinin polikistik overli hastalar üzerinde fizyolojik etkilerini araştıran çok sayıda çalışma vardır. Polikistik overda düşük glisemik indeksli diyet büyük önem taşımaktadır. Özellikle kilo kaybının zor olduğu aşırı kilolu hastalarda kullanıldığında olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Diyette glisemik indeksi azaltmanın, kronik hastalıklarda insülin direncinin düşürülmesinde etkili olduğuna dair araştırmalar da mevcuttur (1,14).
Yağ alımı ile ilgili yapılan çalışmada ise; PCOS’lu hastalarda çoklu doymamış yağ asitlerince zengin bir diyetle beslenmenin kilo kaybına yardımcı olduğu ancak bel çevresinde anlamlı bir değişim olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (11,15). D vitamininin PCOS’lu hastalarda düşük olduğu ve D vitamini takviyesinin bu hastalarda hormonların fonksiyonlarını ve metabolizmayı olumlu yönde etkilediği ile ilgili çalışmalar vardır (12).
Polikistik overda beslenmedeki temel hedef kilo kaybının sağlanması, insülin direncinin azaltılması, androjen düzeylerinin dengede tutulmasıdır. Yeterli, dengeli beslenme ve bunun egzersiz ile desteklenmesi hastada kısa dönem ve uzun dönem de gelişebilecek birçok sağlık problemi riskini azaltmaktadır (11).
Polikistik over sendromu bireyi sosyolojik, fizyolojik ve psikolojik açıdan etkileyen toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. PCOS’un komplikasyonlarını azaltmak amacıyla uygulanan farmakolojik tedavi yöntemleri, tıbbi beslenme tedavisiyle ve egzersiz programlarıyla desteklenmelidir. Bu doğrultuda oluşturan önerileri özetleyecek olursak:
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…