Peptik ülser; gastrointestinal kanalda asit ve pepsin içeren mide salgısı ile temas edebilen herhangi bir yerde mukozadan başlayan ve en az muskularis mukozayı da içine alan,sınırları belli doku kaybı ile karakterize akut veya kronik bir yaradır.
Peptik ülser özefagus alt ucunda,midede ve duedenumda görülebilir.Akut ülserin bulguları nispeten şiddetli olup ani başlar ve kısa sürer.Kronik ülserin ise bulguları yavaş yavaş başlar ve kronik bir seyir gösterir.Gastrit ya da peptik ülserin en yaygın nedeni helikobakter pilori(HP) enfeksiyonu olarak bilinir.HP enfeksiyonu,birçok vakada gastrik mukozanın kronik inflamasyonu,peptik ülser,atrofik gastrit(kronik inflamasyon ile mukoz membranlarının bozulması,asitsizlik ve intirensek faktör kaybı) ve gastrik kanserden sorumludur.
Peptik ülser her yaşta görülmekle birlikte çocukluk çağında az görülür.Duodenal ülser 25-55 yaşlar, mide ülseri ise 40-70 yaşlar arasında sık görülür.Erkeklerde kadınlara göre duodenum ülseri 4,mide ülseri ise 2 kat daha sık görülmektedir.
Ülser – Süt İlişkisi: Süt ülser hastalarında asidi geçici olarak tamponlayıcı etki gösterse de içerdiği kalsiyumun gastrik asidi artırıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca hayvansal kaynaklı yağ içermesi ve bazı bireylerde karın ağrısı, gaz ve ishale yol açabildiğinden olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu nedenle ülserli bireylere süt tek başına verilmemeli, günde normal miktarlarda (günde 1-2 su bardağı) verilmelidir.
Ülser – Tuz İlişkisi: Diyetin içerdiği tuz miktarı artınca gastrik ülserde artmaktadır. Çünkü tuz mide mukozasını olumsuz etkiler. Bu nedenle diyetin tuz içeriği normal oranlarda olmalıdır.
Ülser – Posa İlişkisi: Suda eriyen posa denilen sebze, meyve ve yulaf kepeğinde bulunan posa türünün olumlu etkileri vardır. Posa özellikle duedonal ülserin tekrarlanmasını önlemektedir.
Ülser – Baharat İlişkisi: Acı, baharatlar ve hardal mide mukozasını olumsuz etkiler. Mide asit salgılarını arttırır ve midede daha fazla erezyon harabiyete neden olur.
Ülser – Kahve İlişkisi: Kahve ve diğer kafein içeren içecekler mide salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar. Bu nedenle tüketimi bireye göre ayarlanmalıdır.
1. Aytuğ, Ö.N. Çevre ve inflamatuar bağırsak hastalıkları: İç ve dış çevrenin prognoz ve tedavide izdüşümü. (Editörler: Göksoy, E,, Mungan, Z., Şentürk, H.) Aktüel Gastroenteroloji ve Hepatoloji. İstanbul Bilimsel Medikal Yayıncılık. 2001, 274-279
2.Bozkurt N. Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme, Baysal A. Editör. Diyet El Kitabı. Ankara. Hatiboğlu Yayınevi 2002; 117-151
3. Merdol TM, Başoğlu S ve Örer N. Beslenme ve diyetetik açıklamalı sözlük. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 1997
4.Saka M., Köseler E., Metin S., Gastrointestinal Sistem Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi, Alphan ET. Editör. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Kitabı. Ankara. Hatiboğlu Yayınevi 2014; 553-557
5. Yamada, T., Alpers, D.H., Owyang, C., ve ark. Handbook of gastroenterology, Tadataka Yamada. Lippincott Williams & Wilkins. 2002:,402-418.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…