Yazar : Ayşe ORDU
Pazar günleri maaile bir arada bol gülücüklü, hoş sohbetli yapılan ve güne harika başlamamızı sağlayan Pazar kahvaltıları, hafta içi yerini bol bahanelerle atlanan, ayaküstü geçiştirilen belki yol üstü geçerken pastaneden alınan sağlıksız ve karbonhidrat protein yağ dengesi açısından yoksun yiyeceklere bırakıyor…
Trafik yoğunlukları, sabahları 5 dakika daha fazla uyumak isteme,sabahları aç hissetmeme,vakit bulamama gibi bahaneler, atlanan öğünler listesinde kahvaltıyı büyük harflerle en başa yazmamıza sebep oluyor.
Oysa ki düzenli vücut çalışması için kan şekerinin düzenli olması gereklidir. Düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda beslenildiğinde kan şekeri düzeyimizde yükselip azalmalar olmaz ve daha düzenli çalışır.
Karbonhidrat protein ve yağ açısından dengeli hazırlanan kahvaltılar ile açlık bir sonraki ara öğüne kadar giderilir ve kahvaltı yapan kişilerin yapmayan kişilere göre daha dayanıklı ve konsantrasyonları yüksek bireyler oldukları belirlenmiştir.
Ayrıca sabah kahvaltısı ile birlikte oluşan tokluk hissi gün içinde tüketilen atıştırmalıkların azaltılmasına ve bunun sonucunda vücuda alınacak enerji ve yağ oranın azalmasını sağlar.
Düzenli kahvaltı yapan bireylerde riboflavin, kalsiyum, vitamin A, vitamin C, çinko ve demirden yüksek, toplam yağ, kolesterol ve düşük enerji alımından oluşan beslenme profilleri olduğu gözlenmiştir
Japonya’da kahvaltı yapma ve kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisi konusunda yapılan araştırmada kahvaltısını düzenli yapan kadınların kemik mineral yoğunluğu, yapmayan kişilere göre daha iyi bulunmuştur ve kemik sağlığı için kahvaltı yapılması önerilmiştir.
Avustralya’da yapılan, yetişkinlerin kahvaltı ve beslenme biçimlerinin incelendiği araştırmada kahvaltının A vitamini ve çinko dışında diğer bütün vitamin ve minerallerin günlük alınması gereken miktarlarının %25’inden fazlasını sağladığı ve ayrıca kahvaltının tiamin, riboflavin ve kalsiyum için çok iyi bir kaynak olduğu bulunmuştur.
Ülkemizde yapılan bir çalışmada bireylerin günlük besin ve enerji alımları kıyaslanmıştır. Gün içerisinde öğün sayısı arttıkça vücuda alınan yağ ve doymuş yağ oranı azaldığı tespit edilmiştir.
Alışkanlık kazanımları aile de başladığı için aile bireylerinin bir arada bulunduğu kahvaltı masalarının kurulması gelecek nesillerde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanımı sağlayacak ve örnek davranış teşkil edecektir.
Tüm aile bir arada yapılan keyifli pazar kahvaltılarının, her gün kurulması ve bu alışkanlığın nesiller boyu sürdürülebilmesi dileğiyle…
Yazar : Ayşe ORDU