OKUL DÖNEMİNDE BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Yeni eğitim yılının açılmasına sayılı günler kala velilerimizin en çok aklına takılan sorulardan biraz bahsetmek istiyorum. Çocuğumuz okul sürecinde nasıl beslenmeli? Okulda nelere dikkat etmeli? Gelin bu soruları yanıtlayalım.
Öncelikle bilişsel ve fiziksel gelişme için en önemli detay sabah kahvaltısıdır.
Hemen hemen hepinizin derin bir iç çektiğini duyar gibiyim. Endişelenmenize gerek yok ufak dokunuşlarla kahvaltı daha kolay ve cazip bir öğün haline gelebilir. Taze sıkılmış bir bardak meyve suyu veya bir bardak sütün yanına ekmek ve sağlıklı alternatiflerden oluşan bir kahvaltı tabağı oluşturulmalıdır. ‘Benim çocuğum kesinlikle bunu yemiyor’ diye bir şey yoktur, yeterince denenmemiş seçenekler vardır. Kahvaltıda tüketilebilecek besinlerin birçok çeşidi var ve bunları deneyerek damak zevkin uygun kahvaltı hazırlanabilir. Bunların yanında biraz limonla soslayıp yarım dahi olsa haşlanmış yumurta veya çok az yağda pişirilmiş bir omlet tam da istenen kahvaltıyı oluşturacaktır.Sonrası tabii ki işin biraz daha denetimi zor bir kısmı. Maalesef okulların kantinlerinde zararlı, renklendiricili, katkı maddeli besinler fazlaca yer alıyor. Bu konudaki endişelerinize katılıyorum. Bu nedenle çocuğunuza sağlıklı besin kavramını iyice anlatmanız ve orada satılan yiyeceklerin yerine sağlıklı alternatifler sunmalısınız. Unutmamalıyız ki ‘bunu alıp yeme’ demek yeterince ikna edici olmaz. Ancak ‘onun yerine bunu yemeyi denemeye ne dersin?’ çok daha geçerli bir yöntemdir.
Mümkünse öğlen yemeklerini evde yemek en iyi seçenektir ama eğer mümkün değilse de okulun yemekhanesinde nispeten daha iyi yemekler yemesini sağlamalıyız.
Eğer bu iki imkanı da sağlayamıyorsak evden çocuğunuzun yanına yiyecekler koymanızı tavsiye ediyorum.
Çeşitli sebzelerle ve peynirle yapılmış bir sandviç veya yağsız bir parça tost emin olun ki dışarıdan alınacak herhangi bir hazır yemekten çok daha iyidir.Ara öğünler yetişkinler gibi çocukların da sağlıklı beslenme planlarında çok önemli yer tutar. Taze meyveler veya taze sıkılmış meyve suları, evde kolayca hazırlanabilecek meyveli yoğurtlarla küçük sağlıklı ara öğünler hazırlayabiliriz ve okulda da bunları tüketmeye teşvik edebiliriz.Çocuğumuzun kesinlikle hazır besin veya abur cubur tüketmeyeceğini düşünmek biraz hayalciliğe kaçıyor bence. Elbette çok sıkı kısıtlamaları olan beslenme programları ilerleyen dönemlerde beslenmeye karşı önyargı oluşturabilir. O nedenle cips, kola vs. yerine sade krakerler, birkaç parça çikolata, taze sıkılmış meyve suları seçenek haline getirilmelidir.
Tüm bunların yanında fiziksel aktivite de çocuklarda mutlaka olması gereken alışkanlıklardan biridir. Bu nedenle çocuğunuzla birlikte yapacağınız küçük yürüyüşler, farklı spor dallarına yönelik eğitimlere katılması gelişim için önemlidir.
Unutmamalısınız ki sağlıklı beslenme fiziksel aktivite, düzenli su tüketimi ile bütün bir alışkanlık haline gelmelidir. Bütün bunların yanında çocuklarınızın hijyen kurallarına özellikle yemeğini yemeden önce ellerini yıkamasına mutlaka özen göstermelisiniz.
Umarım sorularınızı yanıtlayabilmişimdir.
Yazıma olan ilginizden dolayı teşekkür ederim.
Diyetisyen Zübeyde CENGİZ