Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı Beslenme ve Menü Önerileri

Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı Beslenme ve Menü Önerileri

Uzun bir aradan sonra yeni bir hafta ile okullar başlıyor. Okula başlayanların, bir üst sınıfa geçenlerin, anne ve babaların heyecanları dorukta. Kolay değil, geleceğimizin yapıtaşları çocuklar… Tutacağı kaleme bile önem veriyoruz, iyisi en iyisi olsun istiyoruz…

Büyüme ve gelişme çağındaki okul çocuklarında büyük öneme sahip olan faktör ise beslenme… Çünkü büyüme ve gelişmesi yerinde, daha başarılı ve enerjik çocukların sırrı ”SAĞLIKLI BESLENME”de saklı!

Sağlıklı Beslenme Nedir ve Nasıl Sağlanır?

Okul çağı çocuklarının beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörler aile, arkadaş çevresi ve sosyal medya özellikle reklamlardır.

Evet, anne ve babalar burada da en büyük görev sizlerin omuzlarında. İyi takip edilen beslenme çantaları, arkadaş çevresi ve denetimi sağlanan harçlık kullanımı büyüme çağındaki çocuklarda olumlu etkilere sahip.

Aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmelidir. Sağlıklı beslenen ebeveynlerin çocukları da sağlıklı besleniyor; aileler bu dönemde beslenme alışkanlıkları ile çocuklarına iyi birer örnek olmalıdır. Çocuklara bu dönemde aşılanan sağlıklı beslenme alışkanlıkları temel oluşturuyor ve hayat boyu ÇOCUKLARIMIZIN daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Bu çağdaki çocuklarda görülen başlıca beslenme sorunları ise; zayıflık veya şişmanlık, kansızlık, vitamin mineral yetersizlikleri ve diş çürükleri… Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalır, algılamaları azalır, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çeker, okulda devamsızlık süreleri uzar ve okul başarıları düşüktür.

Güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. 1 bardak süt veya taze sıkılmış meyve suyu, peynir, haşlanmış yumurta, birkaç dilim ekmek çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.

Diyetisyen Sevde Kahraman’dan sağlıklı beslenme çantaları için uygulanabilecek 4 farklı menü ;

  1. Menü
  • Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli-köfteli veya sebzeli-tavuklu sandviç
  • Ayran
  • Meyve veya 1 dilim cevizli-üzümlü kek

Süt-yoğurt, et, sebze-meyve, ve tahıl grubundan sağlanacak olan şeker, protein ve yağın yanısıra vitamin ve mineraller çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenmesi için gereklidir.

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmelidir.

Böylelikle çocuğun sağlıksız seçeneklerin daha çekici olduğu kantin alışverişlerinin de önüne geçilebilir.

  1. Menü
  • Peynirli tost veya sandviç
  • Ayran
  • Mevsim Sebzeleri
  • Kuru meyve ve ceviz karışımı

Çocukların ekmek alışkanlıklarını beyazdan tam tahıllı olanlara çevirmek, tam tahıllı ekmeklerin B gurubu vitaminleri bakımından daha zengin olması ve posa içeriğinin yüksek olması bakımından önemlidir.

Kuru meyveler, fındık, ceviz ve bademden hazırlanacak bir karışım, çocukların okul için gerekli enerji ve tatlı ihtiyacını karşılamak için yeterlidir ayrıca zihinsel gelişimi için önemlidir.

  1. Menü
  • Börek (peynirli veya kıymalı olabilir)
  • Ayran
  • Meyve

Börek genellikle tüm çocukların sevdiği ve tüketimi kolay bir yiyecektir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Bu örnek menüde peynirli börek yanında ayran kemik gelişimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelidirler.

  1. Menü
  • Ton balıklı sandviç
  • Meyve veya Meyve suyu
  • Kurabiye

Balık ile gelen Omega-3 çocukların zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Beslenme çantası için hazırlanacak ton balıklı bir sandviç iyi bir alternatif olabilir.

Meyve yerine meyve suyu çocuklara değişiklik oluşturması için ara sıra tercih edilebilir.

Çocuklar gün içerisinde fazla enerji harcadıklarından tatlı ihtiyacını da fazla duyarlar. Bu nedenle sevebilecekleri, aynı zamanda da besleyici yiyeceklerle tatlı eksikleri giderilebilir. Örneğin fındıklı, cevizli veya üzümlü kurabiyeler hazırlanabilir.

Yeni okul döneminde bütün çocuklara sağlık ve başarı dilerim

Yazar : Diyetisyen Sevde Kahraman

Diyetisyen Sevde Kahraman

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago