NEDİR BU CHİA?
C. Lamiaceae bitki ailesinden, 1 m uzunluğunda, yapraklı bir bitkidir. Latince adı Salvia Hispanica L. olan bu tohumun anavatanı Meksika ve Guatemala’dır. Hayatımızda yeni yeni yer edinmeye başlamış olsa da geçmişi M.Ö. 3500’lü yıllara, Aztek ve Mayalılara kadar dayanmakta olup enerji ve kuvvet vermesi ile dayanaklılığın sırrı olarak kabul edilmiş ve mucizevi sayılmıştır.
Peki gerçekten öyle mi?
Yapılan bir çalışmada koşu ve dayanıklılık sporları yapacak olan iki grubun birine chia tohumundan yapılan enerji jeli, diğerine standart bir enerji içeceği verildiğinde performansları arasında fark olmadığı gözlemlenmiş. Aztek ve Mayalılar yanılmamışlar diyebilir miyiz o halde?
Çiya tohumu son zamanlarda “süper gıda” olarak anılmakta ve bu ismi içeriğindeki yüksek besin bileşenlerinden almaktadır. 28 gram chia normal ağırlıktaki bir insanın günlük lif ihtiyacının 1/3’ini karşılar, 5 gram w-3 sağlar, 4.4 gram protein ve yüksek miktarda antioksidan içerir. Cleaveland Clinic’e göre chia tohumunun kan basıncını düzenleyici etkisi de vardır. Üstelik 2 yemek kaşığı chia tohumu yaklaşık 137-139 kkal’dir.
Gelelim asıl soruya…
“Zayıflatıyormuş yahu bu chia, hiç söylemiyorsunuz, neden avuç avuç yemedik biz bunu?” soruları zayıflamak isteyenlerin aklında bir tilki gibi dolanıyor.
“Bunu yiyelim sabaha uyandığımızda 5 kilo uçup gitmiş olsun” dediğimiz bir yiyecek henüz bulunamadı maalesef. Dolayısıyla chia da böyle bir tohum değil.
Gluten içermeyen ve tadı olmayan bu tohumun tüketimi kolay olmasına rağmen hakkında çalışmalar devam etmekte. Sıvı ile temas ettiğinde su toplayan chia tohumunu tükettiğinizde bol su içmelisiniz. ABD’de yapılan bir çalışmada kilo verdirici etkisi olmadığı kanıtlanmış. Sadece tok tutucu etkisi gözlemlenmiştir. Bu çalışmada katılımcılara 12 hafta boyunca günlük diyete 50 gram chia eklenmiş. Sorun şu ki chia tohumunun günlük 48 gramın üzerinde alınası yan etkilere neden olabiliyor. Yüksek w-3 içeriğinden dolayı kan sulandırıcı etkisi ile kan basıncında düşüş ve kanamalara, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara, gastrointestinal problemlere neden olabilmektedir.
Yalnızca tok tutucu etkisinden dolayı kullanmak ne kadar doğru tartışılır fakat şunu biliyoruz ki her evin dolabında bulunan kurubaklagillerimiz sayesinde de bunu karşılayabiliriz 😊
Yazar: Gözde KALKAN
gozdeekalkan@gmail.com
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…