Top 5 This Week

Related Posts

Neden Verdiğim Kiloları Tekrar Alıyorum?

NEDEN VERDİĞİM KİLOLARI TEKRAR ALIYORUM??

Günümüzde fazla kilolu olmak dışında bu konuda bir sorunumuz daha var: verilen kiloların tekrar, hızlı bir şekilde, fazlasıyla geri alınması.

Peki neden?

AÇ KALARAK, DÜŞÜK KALORİLİ DİYET KULLANARAK ZAYIFLAMAK

Kilo kontrolü sağlamak isteyen insanların en önemli yanlışlarından biri az beslenip, öğün atlayıp kendilerini aç bırakmalarıdır. İlk başta vücut bu aç kalmaya cevap verir ve kilo kaybı sağlanır. Fakat verilen kilolar tekrardan geri kazanılır çünkü verilen kilo yağlardan olmaz. Asıl kayıp kas ve sudandır. Verilen kiloların geri alınımı yanında düşük kalorili beslenmeye alışan vücut metabolizmasını yavaşlatır. Bundan sonraki kilo verme denemeleri daha zorlu olur aksine kilo alımı kolaylaşır. Unutulmamalıdır ki önemli olan hızlı kilo vermek değil verilen kiloların kalıcı olmasının sağlanmasıdır. Acele edilmemesi, aylık 4 5 kg verilmesi uygundur.

Ecem Rastgeldi
Ecem Rastgeldi

DENGELİ BESLENME PROGRAMI

Yeterli, dengeli, sağlıklı beslenmenin temel koşullarından biri besin çeşitliliğidir. Hiç kimse ekmek yiyenlerin kilo alacağını, et tüketiminin kilo alımına neden olacağını söyleyemez. Ya da meyvelerde bulunan fruktozun zararlı olduğunu, tüketilmemesi gerektiğini, sadece sebze yenmesinin uygun olduğunu iddia edemez. Kişiye göre değişiklik gösterse de günlük alınan enerjinin %55-60’ını karbonhidratlardan, %30’unu yağlardan, %15’ini proteinlerden karşılamalıyız. Karbonhidrat, yağ, protein seçimlerinde de değişikliğe gidilmelidir.

Günlük 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon değişik meyve tüketilmelidir. Et seçiminde de çeşitlilik sağlamak önemlidir. Haftada 2 kez kırmızı et, 2 kez balık, 3 kez de kanatlı et tüketimi uygundur. Kırmızı et doymamış yağlardan zengindir. Balık ise omega-3 ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Böylece yağlarda da çeşitlilik sağlanır. Ekmeği kesmek yerine porsiyonları azaltılmalı tam tahıllılar tercih edilmelidir.

Günümüzde sadece bir besin grubuna bağlı kalınarak yapılan diyetler bu çeşitliliği sağlayamazlar ve kalıcı olmazlar. Tekrar kilo alımına neden olacağı gibi hastalık oluşma riskini de arttırırlar.

SINIRLI SU TÜKETİMİ

Su insan vücudu için oldukça önemli ve gereklidir. Yeterli sıvı alınmaması daha sık acıkmaya ve daha sık ödem oluşmasına neden olur. Bu da tabi ki kilo alımı şikayetleri oluşturur. Günlük sıvı ihtiyacı 1.5-2 litredir. Fazla çay, kahve tüketimi olsa da su azaltılmamalı ve su içmek için susama beklenmemelidir.

‘Sıcak su yağ yakar’ sözüne çok da inanıp sadece sıcak su tüketimi doğru değildir. Sıcak suyla soğuk suyun farkı midede durma süreleridir. Sıcak su mideden daha geç boşalır ve tokluk sağlar fakat yağ yakmaz.

DİYETTE SINIRLANDIRILAN YİYECEKLERİN SONRADAN AŞIRI TÜKETİMİ

Sağlıklı beslenme ve ideal kiloda olmak isteyen bireyler sadece bir iki aylık diyet yapmamalı beslenme alışkanlıklarını değiştirmelidir. Bu tatlının fast-food tüketiminin tamamen yasak olması anlamına gelmez. Sadece tüketim sıklığı azaltılmalı ve daha sağlıklı şekilde tüketimi sağlanmalıdır. Yoksa yeterli kilo verildikten, diyet bittikten sonra özlenilen besinlerin aşırı tüketimi ve kilo alımı görülür.

SON VERİLEN EGZERSİZLER

İdeal kiloya ulaşılınca genelde yapılan egzersizler de kesilir, eski hareketsiz yaşama dönülür. Bu da günlük enerji harcamasında azalmalardan dolayı kilo alımına neden olur. Bir iki ay yapılan ağır egzersizler yerine ömür boyu sürdürülecek haftada 3 4 gün hafif düzeyde aktivite daha uygundur. 30-40 dakikalık yürüyüşler yetişkinler için idealdir. Ayrıca haftada iki veya daha fazla kas güçlendirici egzersiz yapılmalıdır. Bunlar ağırlık kaldırma, şınav, barfiks, bahçe işleriyle ilgilenmek olabilir.

[vc_cta h2=”ÖNEMLİ OLAN DEVAMLILIKTIR.” txt_align=”center” style=”flat” color=”vista-blue” css_animation=”top-to-bottom”]

Ecem Rastgeldi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

[/vc_cta]

Kaynaklar:

Prof.Dr. Ayşe Baysal, yüz soruya yüz yanıtla sağlıklı beslenme, Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara,2013

Dilara Koçak, Afiyetle Diyet, Doğan Kitap, İstanbul,2009

Aksüs Güneş, Güneş’le Kaçamak Diyeti, Doğan yayıncılık, İstanbul, 2014

 

Genç Diyetisyenler Ekibi
Genç Diyetisyenler Ekibi
genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Popular Articles