Bir meslek mensubu düşünün insanlara onu yeme bunu ye diyerek kilo verdiren, ellerine liste tutuşturarak bak bu diyeti uygularsan, bu kadar sürede şu kadar kilo verirsin diyen, tıpkı bir güzellik uzmanı gibi, insanların fiziğini düzelten.
Düşündüm de böyle bir meslek olsaydı gerçekten gereksiz bir meslek olurdu. Çünkü insanlar kendi başlarına kilo verebilir. Daha önce kilo vermiş insanlardan “Nasıl başardın?” diyerek işin sırrını öğrenebilir. Ya da televizyon, internet gibi bilgi kaynaklarını kullanabilir. Neyse ki böyle bir meslek yok!

Kilo vermekle sağlık arasında ilginç bir ilişki var. Bir insan kilo vermeye çalışırken sağlığından olabilir ya da kilo vererek sağlığına kavuşabilir. Anlayacağınız kilo vermek çok basittir ama sağlık işin içine girdiğinde bir uzman gerektirir.

DİYETİSYENLİK ÇOK POPÜLER OLSA DA NE YAZIK Kİ BİLİNMEYEN BİR MESLEK.
       Diyetisyenler sağlık personelidir.
       Sağlıklı beslenme konusunda bireyi ve toplumu eğiterek hastalıkların önlenmesini sağlayan ve gelişen hastalıkların tedavisine özgü beslenme planı oluşturabilen kişilerdir.
       Besinleri çok iyi tanıyan, besin öğelerinin insan vücudundaki işlevini bilen, beslenmeyle ilişkili hastalıklar konusunda bilgi sahibi olan ve birey ile besin arasındaki bağı kişiye özel yorumlayabilme kabiliyeti kazanmış kişilerdir.
       Hastanede tedavi alan hastaların ne yiyeceğini belirleyen diyetisyenlerdir.
       Toplu yemek hizmeti veren kurumlarda menüleri belirleyen diyetisyenlerdir.
       Gebe, emzikli, bebek, çocuk, yaşlı, işçi, sporcu vb. gibi özel gruplar için ayrı; her birey için biricik beslenme planı geliştirerek herkesin sağlığını düşünen, sadece fiziksel değil, ruhsal ve sosyal sağlığı da göz önünde bulunduran ve iyi olma durumunu koruyup geliştiren bir meslektir.

NEDEN OBEZİTE DİYETİSYENLER İÇİN ÖNEMLİ
Diyetisyenler birçok alanda çalışabiliyor. Ancak şuan obezite büyük bir halk sağlığı sorunu olduğu için bizler sadece bu alanda çalışanlardan haberdarız.
Günümüzde birçok insanın beslenme düzeni fazla enerji, düşük vitamin-minerale dayanıyor. Buda hem vitamin-mineral yetersizlikleriyle çeşitli hastalıklara hem de obeziteye neden oluyor. Obezite ise kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet, iskelet-kas hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa sebep oluyor. Avrupa’da her yıl 1.000.000’dan fazla insan obezitenin sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise bu sayı 57.000’in üzerinde ve obezite tüm dünyada yılda 2 trilyon dolarlık ekonomik bir zarara neden oluyor.
İşte bu kadar önemli bir halk sağlığı sorununu bize aynadaki kötü görüntü olarak gösteren medya sayesinde farklı tanıdık. Önce obezitenin sağlıkla ilişkisini görmezden geldik sonra da onunla ilgilenen diyetisyenlerin sağlık personeli olduğunu fark edemedik.

NASIL DİYETİSYEN OLUNUR?
Diyetisyen sıfatını taşıyabilecek bilgiye sahip olmanın tek yolu üniversitelerin “Beslenme ve Diyetetik” bölümlerinde en az 4 yıl lisans eğitimi almaktır. (Hazırlık eğitimi veren üniversiteler için 5 yıl)  Üniversiteye giriş sınavında ilk yirmi-otuz binlere girmiş sayısal öğrencileri bu bölümü tercih ederek eğitimlerine başlar.
Diyetisyenlerin Çalışma Alanları:
       Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.)
       Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri,  toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.)
       Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.)
       Besin sanayi
       Araştırma kurumları
       Eğitim kurumları

SON OLARAK
Bu yazıyı yazma amacım biraz olsun mesleğimizin tanıtımında rol sahibi olabilmekti. Bu tarihte yazma sebebim ise 6 Haziranın “Diyetisyenler Günü” olarak kutlanmasıdır.

Tüm diyetisyenlerin ve diyetisyen adaylarının bu özel gününü kutlarım.
Sağlıkla Kalın.

E.Kübra Zeydanlı

Diyetisyen E.Kübra Zeydanlı

Genç Diyetisyenler Yazarı; E. Kübra Zeydanlı, Hacettepe Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu  

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago