Klinik açıdan, hastalığın en az iki ana formu vardır: tekrarlayan remisyona uğramış MS (klinik vakaların yaklaşık% 85’i) ve primer-ilerleyen MS (klinik vakaların yaklaşık% 15’i)
Kimlerde ve neden geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Miyelinler nöronlar arasındaki iletişimde elektriksel sinyal iletimini hızlandırmaktadır ve MS’te miyelin kılıfının sürekli zarar görmesi söz konusudur.
Yüksek gelirli ve ekvatordan en uzak olan Batı ülkelerinde MS daha yaygındır. Bu ülkelerin özellikleri hareketsiz yaşam tarzı, hayvansal kaynaklı doymuş yağlardan zengin yüksek kalorili diyetle beslenmeleri riski arttırdığı düşünülmektedir.
EPA,DHA,ALA miyelin kılıfının oluşumuna katılarak akıcılığı arttırabilir ve sinir iletiminin iyileştirilmesinde yardımcı olabilir. Haftada en az 2 kez balık yenmelidir. ALA formu için günde 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı yemeklere ya da salatalara eklenebilir.
MS hastalarında serbest radikal birikimi sağlıklı bireylere göre daha çok olmaktadır bunun sebebi MS hastalarında serbest radikal temizleme kapasitesinin azalmış olmasından kaynaklanmaktadır. Selenyum, A,C ve E vitaminlerine beslenmede yer vermek gerekmektedir.
Kırmızı et tüketimi azaltılmalı onun yerine tavuk, yumurta, hindi, balık gibi beyaz etler tüketilmeli posa içeriğinden dolayı bitkisel proteinlere(kurubaklagiller) yönelinmelidir.
Her iki durumda da bol su içilmelidir.Ortalama olarak 8-10 bardak su. Konstipasyonu olan hastalarda posa içeriği yüksetilmeli, sabah aç karnına kuru kayısı kuru erik ya da kuru incir yenilip üzerine su içilmelidir. Daha sonraki öğünlerde bol posa içeriği olan baklagil çorbaları sebze yemekler ve bol salata tüketilmelidir. Meyveler kabukları ile birlikte tüketilmelidir. İshali olan hastalarda ise kepekli besinler ve süt beslenmeden bir süre çıkartılmalıdır. Meyveler kabuksuz elma,muz ve şeftali gibi bsinlerden seçilmelidir. Az yağlı pirinç pilavı, yayla çorbası, un çorbaları, haşlanmış patates tüketilmelidir.
Uyumaya yakın saatlerde çay ve kahve içilmemelidir. Uyumadan 2 saat önce süt ya da yoğurt tüketilmelidir. Çay tercih edilecekse papatya,melisa,ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilebilir.
Son olarak MS hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ne yazık ki MS’i doğrudan etkileyen bir diyet bulunmamaktadır. Hastalığın semptomlarına göre beslenme düzenlenmektedir. Dilerim ki çalışmalara arttırılır ve size daha fazla aktarabileceğim bilgilerle tekrardan size yardımcı olabilirim. Yazımda kullandığım kaynakları merak edenler bana mail atabilirler. Hepinize iyi günler dilerim,sağlıcakla kalın.
GİZEM USANMAZ
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…