Diyetisyen İlay POLAT
2011 Haliç Üniversitesi
Kefir Kafkas Türkleri tarafından günümüze kadar içilen çok sağlıklı bir içecektir. Tanecikli yapıya sahip olan kefir beyaz ve sarı renklerde karnabahar görünümündedir. Tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Bazı taneciklerin fermantasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir. devamı
Kefir daneleri kullanılarak etil alkol ve laktik asit fermantasyonları sonucu elde edilen geleneksel fermente süt ürünlerimizden biridir. Kefir sütten yapıldığı için, süt içindeki yağ, laktoz, mineral maddeler ve vitaminler gibi besin maddelerinin tümünü yapısında bulundurmaktadır. Hatta oluşumu sırasında bazı vitaminlerin sentezlenmesi, proteinlerin ve laktozun kısmen parçalanması, kefirin besleme değerini artırmaktadır.
Bugüne kadar kefirin gastrointestinal rahatsızlıklar üzerine etkilerinin araştırıldığı çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ayrıca son yıllarda kefirin bazı kanser türlerini kontrol etme özelliği, kolesterol düşürücü etkisi ve bağışıklık sistemi üzerine etkileri ile ilgili olarak pek çok çalışma yapılmış ve bu yönde olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
İçerisindeki proteinler kolay sindirilebilir ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir. Laktozu tolere edemeyen kişiler kefiri rahatça tüketebilirler çünkü kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler.
Kefir inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir.
Kefirin faydaları:
*Kullanımı ve hazmı çok kolaydır
*Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler
*Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar
*Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır
*Yüksek tansiyonu giderir
*Kolesterolü düşürür
*Damar sertliğini giderir
*Kemik erimesini önler
*Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır
*Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir
*Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
*Egzama ve alerjilerde faydalıdır
*İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
*İdrarı sulandırır
*Karaciğer bozukluğunu tedavi eder
*Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır
*Bağırsak hareketlerini hızlandırır
*Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir
Kefir yapılışı
Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli özellik kesinlikle metalle temas etmemesi. Cam veya plastik kaplar kullanmak gerekiyor, plastik kaşık, plastik süzgeç…gibi.
Buzdolabında suyun içinde beklemekte olan kefir mayası süzgece dökülür ve yıkanır. Cam veya plastik kavanozun içerisine kefir mayası konur ve üzerine oda ısısında beklemiş olan süt dökülür. Kavanozun ağzı çok sıkı olmayacak şekilde kapatılır ve güneş almayan serin bir yerde örneğin mutfak dolabının içinde yazın 8-10 saat arası kışın ise 12 saat kadar bekletilir. Bekleme süresi dolunca başka bir kavanozun ağzına süzgeç konarak kefir süzülür. Süzülen kefir buzdolabına konur. Süzgeçte kalan kefir mayaları ise bir kaseye konarak üzerine su doldurulur ve buzdolabında saklanır.3-4 gün kadar buzdolabında kefir mayası bekletilebilir daha uzun süre saklanacaksa derin dondurucuya konulmasını tavsiye ederim.
Diyetisyen İlay POLAT ın kişisel sayfası için burayı tıklayınız
İlay hanım kefir mayasını nerelerden temin edebiliriz internnetten satın alma hariç?