Son zamanlarda fazlaca duyduğum bu besin bende de bir merak uyandırdı ve başladım araştırmaya; araştırmalarım sonucunda gördüm ki bu besin Allah’ın bize sunduğu mucizelerden biridir.
Ispanaktan fazla demir, sütten fazla kalsiyum içeren bu tohumun en önemli özelliği ise çok yüksek miktarda lif içermesidir.Peki bu besin bize nelerle geliyor, ne faydalar veriyor; gelin hep birlikte bakalım.
Chia Maya dilinde ‘enerji’ anlamına gelmektedir.Bu tohum aslında uzun yıllar boyunca Aztek ve Mayalar tarafından uzun yolculuklarda kendilerine enerji versin diye kullanılan bir besin olup, saksı içinde üretime uygun olduğundan son zamanlarda bu kadar yaygınlaşmıştır.
Bitkisel protein içeriğiyle yağ yakma metabolizmasını hızlandırıp, kasları besler. Diyet yapıyorsanız ve kilo vermek istiyorsanız tüketeceğiniz bir yemek kaşığı chia tohumu sizi saatlerce tok tutar. Hem lezzetlidir, hem de su ile karşılaştığında kabuk çevresinde bir jel oluşturarak şişer ve vücudunuz acıkma hissetmez.
Diyet lifi özleriyle bağırsakları toksin ve zararlı bakterilerden temizleyip kabızlığı giderir. Sadece 28 gram chia tohumunda 11 gram diyet lifi vardır. Diyet lifi sindirim için çok önemli olmasının yanında midenin yoğunluğunu arttırarak midenin boşalmasını geciktirir.
En yüksek Omega-3 kaynaklarından biridir. Bu özelliği Chia tohumunu beyin ve sinir sistemi açısından olumlu kılıyor. Ve bu sayede;
* Depresyon tedavisini destekler.
* Alzheimer riskini azaltır.
* Konsantrasyon,bellek,dikkat ve davranış bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur.
* Saldırganlığın azalmasına ve sakinleşmeye yardımcı olur.
* Zeka gelişimine ve yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.
Sütten daha fazla kalsiyum içeren bu besin; yağ yakmayı hızlandırır. Vejeteryan beslenenler ve süt içemeyenler için alternatif bir besindir. Kalsiyum kemik erimesini önlemeye yardım eder.Özellikle menapoz dönemindeki kadınların tüketmesinde fayda vardır.
Ayrıca içerdiği yüksek Omega-3 ve kalsiyum içeriğiyle kemik-eklem sağlığında büyük rol alır;
* Eklem iltihabı ve kıkırdağa zarar veren enzim aktivitesini azaltır.
* Eklem hassasiyeti ve sabah sertliğini azaltır.
Yüksek protein içeriğiyle hem vejeteryanlar için iyi bir seçenek hem de yağdan kilo vermek isteyenler için iyi bir kaynaktır.
C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, kalp damar sağlığını olumlu etkiler.
Kan şekerini düzenler. Kan şekeriniz düştüğünde yemek yemiş olsanız bile açlık hissedersiniz ve enerjiniz düşer. Chia tohumuyla beraber tüketilen besinlerde,tohum yediğiniz her besini harekete geçirir. Bu da saatlerce kendinizi enerjik hissetmenizi, yorumlamanızı sağlar.
Chia tohumunun en önemli özelliklerinden bir diğeri ise triptofan içeriği; böylece iştah dengelemeye yardımcı olur.
Bu mucize besin aynı zamanda yüksek fosfor içeriğiyle kemik ve diş sağlığını da korur.
Magnezyum içeriğiyle adet sancılarını ve kas ağrılarını azaltır.
Demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelir,adet düzensizliklerini giderir.
Chia Tohumunun Besin Değerleri Nelerdir?
* Porsiyon Miktarı: 100 gram
* Kalori: 486 kcal
* Toplam yağ: 31 gram
* Trans yağ: 0,1 gram
* Kolesterol: 0 mg
* Sodyum: 16 mg
* Potasyum: 407 mg
* Karbonhidrat: 42 gram
* Diyet lifi: 34 gram
* Protein: 17 gram
* A vitamini: 54 mg
* Kalsiyum: 631 mg
* Demir: 7.7 mg
* Fosfor: 860 mg
* Magnezyum: 335 mg
* Tiamin: 0.62 mg
* Niasin: 8.83 mg
Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?
Chia tohumunun fındığa benzer bir tadı vardır ve 1 yemek kaşığı 120 kaloridir.Benden tam not alan bu tohumu bakın nelere katarak tüketebiliriz;
* Kahvaltılarınızda omletlerinize,
* Yulaf lapalarına,
* Pudinglere,
* Salatalarınıza,
* Ve yoğurdunuza katıp jelleşmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.
* ‘İyi de bu tohum tek başına tüketilmiyor mu?’ dediğinizi duyar gibiyim; tabî ki son olarak en kolayı, içtiğiniz suya bir çay kaşığı chia tohumu ve limon suyu koyup içerek aynı zamanda ödem atabilir veya sadece suya chia tohumu katıp tüketebilirsiniz.
Lezzeti de besin değeri kadar yüksek olan bu besin diyet yapan yapmayan herkes için sağlıklı bir alternatif.O zaman gitsin kilolar,gelsin sağlıklı yaşam tarzı.
Keyifle zayıflayın, sağlıkla kalın..
bunla ilgili bir çalışma var mı ?
ya da siz ne tip bir araştırma yaptınız?
kaynaklarınız neler paylaşırsanız sevinirim
Yoruma kapalı.