Mucize antioksidan: Nar

Kanser ve kalp-damar hastalıklarının arttığı son yıllarda antioksidan tüketimi büyük önem kazanmaktadır. Antioksidanlar vücutta oluşan ve oksidatif hasara neden olan serbest radikalleri yok edici özelliğe sahip maddelerdir. Serbest radikaller yok edilemeyip vücutta biriktiğinde kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklara veya hastalıkların ilerleyişine neden olabilmektedir.

Antioksidan içeriği ile dikkat çeken nar (Punica granatum) genellikle tropik ve subtropik yerlerde yetişen bir bitkidir. Flavonoidler, antosiyaninler (delfinidin, siyanidin, pelargonidin), karotenoidler gibi polifenolik bileşikler narın antioksidan içeriğini oluşturmaktadır. Polifenollerin tümör gelişimine karşı koruyucu antikarsenojik etkileri pek çok çalışmada gösterilmiştir. Ayrıca iyi bir C vitamini kaynağı olan nar bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir koruyucudur.

Narın en önemli faydaları:

-Antiproliferatif, östrojenik, prostaglandin inhibe edici, antitümoral, antibakteriyel özellik göstremesi,

-Damar üzerindeki hasarı engelleme,

-Kireçlemeyi önleme,

-Normal oranda kan glikoz seviyesini koruma,

-AIDS ve iltihaplaşmaya karşı etkili oluşu,

-Yüksek tansiyonlu hastalarda tansiyonu düşürme,

-LDL oksidasyonunu önleme şeklindedir.

Kış aylarında tüketmemiz gereken en önemli meyvelerden olan nar porsiyon açısından büyük bir meyve olduğundan yarım porsiyon tüketmemiz yeterli olacaktır. Ayrıca tansiyon düşürücü etkisinden dolayı düşük tansiyon hastalarının tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir. Son zamanlarda nar, brokoli, üzüm gibi yüksek antioksidan içeriğine sahip besinlerin kanserden korumak yerine kansere neden olduğuna dair tartışmalar basında sıklıkla yer almakta ancak bunların kanser yapıcı olması için bizim tüketebileceğimizden çok daha yüksek miktarlarda alınması gerekmektedir.Bu nedenle bu antioksidan depolarını normal sınırlarda olmak kaydıyla gönül rahatlığıyla tüketebiliriz. Sağlıkla kalın..

YARDIMCI KAYNAKLAR

Ratlarda Periferal Kan Hücreleri Üzerine L–karnitin,Arı Sütü ve Nar Çekirdeğinin Etkileri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg 15 (1): 63-69, 2009Meyve ve Sebzelerde Bulunan Fenolik Bileşikler; Yapıları ve ÖnemleriGıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt:5, No: 1, 2010 (20-35) .

Dyt. Sedanur Macit

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

4 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

5 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago