Mıhlama hakkında bilmediklerimiz
Karadeniz mutfağı herkesin merak ettiği ancak tam olarak bilgi sahibi olmadığı bir kültürdür. Bu mutfağın oluşumunda etkili olan başlıca etmenler deniz, yaşam tarzı, iklim ve buna uygun olarak yetiştirilen ürünler olmuştur. Bu ürünler içinde başlıcalarından biri de mutfağın vazgeçilmez gıdası olarak kabul edilen mısırdır.
Yeni dünyaya yapılan yolculuk sırasında keşfedilen ürünlerden biri olan mısır önceki dönemlerde bu bölgede yaşayan Tatarlar’ın buğday ve ya arpadan yapılan ekmeği yerlerse yüreklerine yapışık öleceklerinden korkmaları nedeniyle ‘Türk Buğdayı’ olarak isimlendirdikleri mısırın kullanımını yaygınlaştırmıştır. Yöre tarihinde ise adı ‘‘Lazot’’ veya ‘‘laz otu’’ olarak geçmektedir.
Bölgede üretimi yüksek olan mısırın çoğunluğu yine bölge halkı tarafından tüketilmektedir. Mısır çoğunlukla un ve yarma(yöresel deyimiyle korkota) olarak kullanılmaktadır. Mısırla yapılan birçok yiyecek bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; mısır sarması, mısır çorbası, hamsili mısır ekmeği ve tabiî ki muhlamadır.
Karadeniz dışında mıhlama olarak bilinse de yöre halkı tarafından bu şekilde isimlendirilmemektedir. Asıl olarak muhlama olarak söylenmektedir. Bazı illerde ise yapılışındaki bazı değişiklikler nedeniyle kuymak adını alır. Kuymak ve muhlama birebir aynı değildir.
Muhlama genel olarak sabahları tüketilse de her öğünde hazırlanışının kolay olması, tok tutuculuğu, mısır ununun her evde bulunulabilirliğinin yüksek olması ve içindeki malzemelerin tatmin edici bir lezzete sahip olması nedeniyle her öğünde tüketilmektedir.
Sabah tüketilmesinde yöre insanının özellikle bahar ayları itibariyle tarım faaliyetlerine başlamasından kaynaklanan enerji ihtiyacının artması, bununla birlikte acıkma süresini de kısaltması etkili olmaktadır.
Muhlamanın içinde kullanılan malzemelerde bu yöreye has ürünlerdir. Karadeniz de dinsiz peynir olarak bilinen yuvarlak, yassı, yağsız, tuzlu ve sert Rize peyniri(kolot peyniri) kullanılmaktadır. Özellikle bu peynirin tercih edilmesinin nedeni muhlamanın içinde piştikten sonra eriyerek yerken ip şekline kesilmeden uzayabilmesi ve bunun muhlamanın güzel olduğunun bir göstergesi olmasıdır. İçinde kullanılan yağ yine yörede yaylada üretilen tereyağıdır. Eşsiz lezzeti yakalamak için bunlara ilave olarak bakır tavada yapılması her şeyi eksiksiz hale getirmektedir.
Tam tarife bakacak olursak ;
Malzemeler
3 yemek kaşığı mısır unu
3 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme)
1 kase dinsiz peynir
1.5 su bardağı ılık su ve tuz
Yapılışı
Bakır bir tavada tereyağı eritilir. İyice fokurdayana kadar kaynatılır. Mısır unu konulup pembeleşinceye kadar kavrulur. Tavaya ılık su ve peynir ilave edilir. Tercihe göre tuzu ayarlanır. Hafif ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle ocaktan alınır alınmaz sıcak olarak servis yapılır.
Hazırlanan bu porsiyon ortalama 500 kalori içermektedir. Yağ oranı çok yüksek olduğu için zayıflama diyetlerinde, kilo koruma programlarında yer alması uygun olmamakla birlikte doymuş yağ kullanıldığı için kardiyovasküler ve aterosklerotik hastalığı ve ya belirtileri gösteren risk grubunda olan bireylerin tüketimine uygun değildir. Sağlık açısından bir probleminiz yoksa mutlaka denemelisiniz.
Öğr. Diyetisyen Gül Cennet Yağcı
Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik
Site Editörünün Eklentisi;
Yemek Malzemelerini onlinebebis.com a girip bu verileri sizlerle aşağıda paylaşıyoruz.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…