METABOLİZMANIZIN HIZLANMASINA YARDIMCI 8 BESİN

Metabolizma ; sindirim ile yiyeceklerin enerjiye dönüşümü, vücuttaki depoların yıkılarak enerjiye dönüşüm süreci veya vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyacı olan minumum enerji miktarı olarak adlandırılabiliriz.Tabi bir de etrafımızda sıkça duyulan;  “metabolizmam çok yavaşladı”, ”bir türlü kilo veremiyorum çünkü metabolizmam durmuş” , “su içsem yarar hale geldi” vb.  cümleleri de sıkça duyarız.

Peki ya metabolizmayı etkileyen faktörler nelerdir ? Metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz ? Öncelikle ilk soruyla başlayalım.

Metabolizma hızına etki eden faktörlerde yaş, cinsiyet, vücut yüzeyi, yağ-kas oranı, hormonal durum, herhangi bir hastalığın olup olmaması, beslenmenin içeriği,açlık durumunuz, uyku, fiziksel aktivite vb. etmenler yer almakta olup hepsi bütünün bir parçasıdır. Herhangi birinin yarattığı problem sonucunda metabolizmanızda yavaşlık görülebilir. Hızlandırabilmemiz  için; öncelikle herhangi bir sağlık probleminizin olup olmadığını doktorunuzdan gerekli kan tahlileri isteyerek öğrenmelisiniz. Vücut yağ oranınızı azaltmalı, günde 5-6 öğün olacak şekilde beslenmeli, yeteri miktarda su içmeli, düzenli egzersizlere yer vermeli ve beslenmenizin içeriğine dikkat etmelisiniz.

Bu içeriğe baktığımızda ise bütünün bir parçası olan fakat tek başına mucize yaratmayacak 8 besini sıralayabiliriz.

Yoğurt; İçeriğinde bulunan proteinler iştahı baskılarken, kalsiyum ve Linoleik asit ile de zayıflamaya yardımcı olur.İster yemeklerde ister ara üğünlerde meyvelerle tüketebilirsiniz.

Yumurta; Yumurta, en kaliteli protein kaynağıdır. Açlığı bastırarak gereksiz yağ alımını önler ve daha hızlı yağ yakımı sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.

Balık; Balığın içerdiği omega-3, kortizol seviyesini kontrol altında tutarak, yağ depolanmasını engeller.

Badem; Badem, yüksek kalorili olmasına rağmen, metabolizmayı hızlandıran gerekli yağ asitleri ve lifler bakımından çok zengindir. İnsülin seviyesini düşürür ve tokluk hissi verir.

Yulaf Ezmesi; Diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içeren yulaf besleyici olduğu kadar da düşük kalorilidir.Süt, yoğurt veya meyvelerinizle ara öğün/kahvaltılarda yer verebilirsiniz.

Yeşil Çay; Obezite Dergisinin 2012 yılında yayınlağı çalışmada beslenme rutininde yeşil çaya yer veren bireylerin bel çevresi uzunlukları ve vücut yağ yüzdelerinin,yeşilçay tüketmeyen bireylere oranla daha düşükbolduğu gözlemlenmiştir. Zayıflama diyetlerine ilave olarak günde 1-2 fincan içilen yeşil çay, yağ yakımını artırmaktadır.

Baharatlar; Kırmızı bibere yakıcı özelliğini veren capsaicin içeren yiyecekler metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada gelmektedir. Acı biber yenildikten sonra uzun bir süre metabolizma hızını 2 kata kadar hızlandırmaktadır. Dışarıda satılan kapsüllere itibar etmeyiniz yemeklerinize düzenli olarak ekleyerek doğal yollardan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz

hilal eryigit 2017Ananas: Ananasın içeriğinde yer alan bromelain adlı proteinler sayesinde proteinlerin sindirimi hızlanır ve vücutta yıkım olayı artar, buna bağlı olarak da metabolizma hızlanır. Aynı zamanda ananas diüretik etkisiyle ödeme karşı da iyidir.

Yazar : Diyetisyen Hilal ERYİĞİT

mail-grubu