merve-sahin-biruni
Yazar: Merve Şahin

Yazar : Merve Şahin
merveesahinnn@hotmail.com

Mineraller vücudumuzda sentezleyemediğimiz dışarıdan almak zorunda olduğumuz organik olmayan bileşiklerdir. Vücudumuz için az miktarda bile çok büyük işler başaran besin öğeleridir. İyot, bu minerallerin içinde önemli bir yere sahiptir sebebi ise tiroid bezinden salgınan tiroid hormonlarının yapısına katılmasıdır. Peki tiroid hormonları ne işe yarar?

Tiroid hormonları kan basıncını, vücut sıcaklığını, kiloyu ve metabolizmayı doğrudan etkileyen hormonlardır. Bu sebeple iyot günlük diyetimizde yer alması gereken önemli bir mineraldir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  sofra tuzuna iyot eklenmesinin iyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların önüne geçilmesinde önemli olduğunu belirtmiştir. Daha sağlıklı olduğu düşüncesi ile kaya tuzu tüketmekten vazgeçip iyotlu tuz kullanımına yönelmek gerekmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu (hipertansiyon vb.) olmayan kişilerde günlük iyot ihtiyacı sofra tuzundan karşılanabildiği gibi deniz ürünleri de önemli iyot kaynaklarıdır.

Hamilelikte anne ve özellikle bebeğin beyin ve sinir fonksiyonlarının gelişmesi için iyot son derece önemlidir. Hamileliğin ikinci ayında sinir dokuları oluşmaya başlar, eğer anne yeteri kadar iyot almamışsa hasar geri dönüşümsüz olabilir. Yapılan araştırmalar hamilelikte meydana gelen ciddi iyot yetersizliğinin çocuğun büyümesini engellediği ve mental geriliğe sebep olduğunu göstermektedir. Bu eksiklik sonucu oluşan hastalık kretinizmdir. Yetişkinlerde ise iyot eksikliğinde oluşan hastalık guvatrdır.

Bazı durumlarda yeteri kadar iyot alsak bile birtakım besinler emilimine engel olabilir. Lahana, soya fasulyesi, turp, şalgam,  Brüksel lahanası, çam fıstığı gibi gıdalar iyot emilimini bozar. Böyle durumlarda ölçü çok önemlidir. İyot alımı aşırı dozlara ulaştığında ise tiroid bezi aşırı çalışmaya başlayacak ve bu da zarar getirecektir.  Her zaman olduğu gibi burada da belirleyici olan miktardır bu sebeple iyot takviyesi için hekime ve diyetisyene danışmak son derece önemlidir.

Sağlıkla kalmanız dileğiyle…

MERVE ŞAHİN
İSTANBUL BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ

KAYNAKÇA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0091239/

Merve Şahin' in kaleminden #merveşahin #onlinediyet #onlinediyetisyen 
#gençdiyetisyenler #gencdiyetisyenler #metabolizma #diyet
mail-grubu