Bunun sonucunda dengesiz ve sağlıksız kilo kayıpları, organ-sistem fonksiyon yetersizlikleri görülebilir. Aslında malnütrisyon denildiğinde, protein-enerji eksikliği kastedilir. Protein-enerji malnütrisyonunu birincil ve ikincil olarak ayırabiliriz.
protein-enerji malnütrisyon;protein, kalori ve daha az olarak esansiyel amino asitler açısından yetersiz beslenmede ve metabolizmanın devamlılığının sağlanmaması durumudur.
PEM ise zedelenme ve hastalık halinde vücudun protein ve enerjiye aç kalması, iştahsızlık nedeniyle de yeterli protein ve enerjinin vücuda alınamaması veya alınan besinlerinde sindirim zorluğu nedeniyle ihtiyacın karşılanamaması durumudur.
Genel olarak malnütrisyon, yaranın geç iyileşmesine, çizgili kas kitlesinde azalmaya, ödem gelişimine, immün sistem bozukluklarına, çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine neden olur, ayrıca kilo kaybına, kas kitlesinin kaybına , yağ dokusunun kaybına bağlı marasmus hastalığı görülür. Kaburga, eklem, yüz kemikleri belirgindir, vücut gevşek ve incedir.
Bunlara dahil olarak nutrisyonel cücelikte görülebilir. Bodur görünüm söz konusudur, seksüel gelişimi yetersiz olabilir. Beslenme desteği ile normale döndürülebilir.
PEM ayrıca saç, böbrek, kemik iliğinide ilgilendirir. Anksiyete ve depresyona eğilim artar. B1, B12, kalsiyum, magnezyum, fosfat yetersizlikleri de olumsuz etkiler.
Tüm bu durumların önlenmesinde belirli bir nutrisyonel destek verilmelidir. Malnütrisyonu olanlara öncelikle protein, yağ, glukojen, potasyum, fosfat, magnezyum , çinko, selenyum gibi elementler , A,E,C tiamin, pridoksin, riboflavin gibi vitaminler ile destek verilmelidir. Tabiki nutrisyonel destek verilirken gözden kaçırılmaması gereken husus şudur; ince ve kalın bağırsak mukozal atrofisne ve enteral beslenme ile oluşan diyare oluşabilir. Sodyum ve su yönünden aşırıya kaçmadan, potasyum, fosfat ve magnezyum yönünden cömert olmak bir tedbir olabilir. Malnütrisyonlu yaşlıların diğer malnütrisyonlu bireylere göre farklı beslenme tarzı önerilir. Mesela kalori ihtiyacının yanı sıra protein alımı (1,5-2 g/kg), azaltılmış yağ alımı, yeterli karbonhidrat, yeterli vitamin ve mineral, yeterli su (6-7bardak/gün), yeterli lifli besinler verilmelidir.
Malnütrisyonlu bireylerin günlük kilo ve sıvı balansı ölçülmelidir, insülin takibi yapılmalıdır,
özellikle Na,P,K,Ca,Mg günlük-haftalık ihtiyaç takibi yapılmalıdır.
Abdülkadir ÇERÇİKAYA
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…